JUSTIŢIE

Studiu: Funcţiile de conducere în procuratură, cel mai des, sunt ocupate în lipsa unui concurs veritabil

post-img

Majoritatea posturilor de şefi din cadrul Procuraturii se obţin fără prea mare concurenţă. Centrul de Resurse Juridice din Moldova a analizat toate cursurile finalizate în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2021 pentru ocuparea funcţiilor de procuror, adjunct al procurorului-şef şi de procuror-şef în toate procuraturile din ţară, inclusiv în Procuratura Generală şi a elaborat raportul ”Promovarea procurorilor: de la legalitate la realitate”, Bizlaw.md.

Astfel, potrivit sursei citate, din cele 26 de funcţii de conducere scoase la concurs, în competiţia pentru ocuparea a 20 funcţii (77%) s-a înregistrat câte un singur candidat. Doar pentru şase funcţii s-au înregistrat doi sau mai mulţi candidaţi. În cazul a două din cele şase funcţii, contracandidaţii s-au retras din concurs până la finalizarea acestuia, astfel încât în concurs a rămas doar un singur candidat. În final, doar patru (15%) din cele 26 de funcţii de conducere au fost suplinite prin concursuri la care au participat efectiv doi sau trei candidaţi. Autorii Raportului susţin că aceste cifre confirmă că funcţiile de conducere în procuratură, cel mai des, sunt ocupate în lipsa unui concurs veritabil.

17 din cele 26 de funcţii de conducere scoase la concurs (65%) au fost ocupate de candidaţii care deţineau deja interimatul funcţiei pentru care candidau. Aceştia au fost numiţi interimari prin ordinul Procurorului General după ce procurorii-şefi anteriori au demisionat sau mandatul lor a expirat. Aceste cifre confirmă că, cel puţin în 65% din cazuri, procurorul-şef a fost de facto identificat de Procurorul General şi învestit în funcţie formal în baza concursului organizat de Consiliul Superior al Procurorilor.