JUSTIŢIE

Traseul dosarelor lui Veaceslav Platon prin instanţele din Chişinău

Aproape patru ani a stat omul de afaceri Veaceslav Platon după gratii, timp în care a tot acuzat justiţia din Republica Moldova de ilegalităţi şi a ameninţat autorităţile cu tot felul de dezvăluiri. Urmăriţi, în continuare, traseul dosarelor sale prin instanţele din Chişinău dar şi cum s-a deschis drumul lui spre libertate.

Pe 25 iulie 2016, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost reţinut la Kiev, în Ucraina, de autorităţile statului vecin, în aceeaşi zi în care autorităţile din Republica Moldova îl dădeau în urmărire internaţională. Procurorii din Republica Moldova au făcut demersurile necesare şi, o lună mai târziu, Platon a fost extrădat la Chişinău.

Apărătorii lui au acuzat procuraturile ambelor state de încălcarea protocolului de extrădare iar omul de afaceri a fost purtat pe holurile judecătoriei sectorului Buiucani, timp de aproape un an. Procurorii îl acuzau că ar fi obţinut, fraudulos, credite de 800 de milioane de lei de la Banca de Economii şi cereau o pedeapsă de 23 de ani de închisoare. Platon strigă, însă, cât îl ţine gura pe holurile instanţei că este nevinovat şi că dosarul său a fost comandat de Vlad Plahotniuc.

Pe 20 aprilie 2017, prima instanţă hotărşte să-l condamne pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare cu executare şi îl trimite în penitenciarul numărul 13 din Chişinău. Apărătorii lui au contestat decizia de condamnare, iar pe 18 decembrie, în acelaşi an, Curtea de Apel decide să menţină sentinţa pronunţată de prima instanţă.

Tot în decembrie 2017, Platon mai primeşte alţi 12 ani de închisoare de la magistraţii primei instanţe, fiind găsit vinovat de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Ar fi încercat să corupă mascaţii de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială "Pantera", oferindu-le maşini de lux şi câte 5 mii de euro lunar, în schimbul unor avantaje după gratii. Sentinţa este, ulterior, clasată şi trimisă la rejudecare. În schimb, primul dosar a lui Platon ajunge şi la Curtea Supremă de Justiţie, iar pe 14 noiembrie 2018 instanţa pronunţă hotărârea definitivă şi irevocabilă – se menţine în vigoare sentinţa de 18 ani de închisoare pentru Veaceslav Platon. Irevocabilă şi nu prea pentru că drumul lui Platon spre libertate începe să fie pavat încă din septembrie 2019, când avocaţii lui cer revizuirea sentinţei, iar pe 18 mai 2020, procurorul general face o declaraţie care îl scoate basma curată pe Platon din toată ancheta care vizează frauda de la BEM.

Conform oficialului, dosarul omului de afaceri a fost falsificat în totalitate iar principalul beneficiar al furtului miliardului ar fi fost, de fapt, Vlad Plahotniuc. După tot acest traseu, Veaceslav Platon iese astăzi din închisoare iar Republica Moldova ar putea fi şi bună de plată dacă acesta va cere eventuale despăgubiri.