JUSTIŢIE

Un grup de judecători cere demisia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

post-img

Un grup de magistraţi se pronunţă pentru demisia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. În acest scop, 87 de judecători au cerut, printr-o scrisoare, Secretariatului CSM, să convoce, la 20 septembrie, adunarea generală extraordinară a judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Experţi independenţi afirmă că intenţia magistraţilor ar urmări demiterea actualei componenţe a CSM pentru a promova noi membri, care să blocheze toate iniţiativele de reformare a Justiţiei, promovate de Guvernul condus de Maia Sandu. ​

Magistraţii şi-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. ”În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea şi purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios şi imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanşarea din proprie iniţiativă a procesului de auto-restructurare”, au invocat judecătorii, citaţi de anticorupţie.md.

Cei 87 de judecători au mai cerut CSM ca cererea lor să fie pusă în discuţie la următoarea şedinţă a Consiliului, programată pentru data de 17 septembrie. Totodată, semnatarii au cerut ca la următoarea şedinţă să fie pusă  în discuţie evoluţia sistemului judecătoresc şi eficienţa asigurării autoadministrării judecătoreşti de către CSM, ca garant al asigurării independenţei justiţiei.

Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă anual, în prima jumătate a lunii februarie. Aceasta însă poate fi convocată  şi în cazuri excepţionale, cum ar fi la iniţiativa CSM sau a cel puţin 50 de judecători. CSM este obligat să convoacea Adunarea în cel mult 10 zile de la data depunerii cererii,  să organizeze buna desfăşurare a adunării, să asigure suportul logistic şi să suporte cheltuielile.

CSM  este un organ independent de autoadministrare judecătorească şi este garantul independenţei judecătoreşti. CSM este constituit din 12 membri, dintre care trei membri numiţi din oficiu  - preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general, trei membri din rândul profesorilor de drept, selectaţi  de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public şi aleşi de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor, şi 6 membri sunt aleşi prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor.

În actuala componenţă a CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor au fost aleşi Victor Micu, Petru Moraru, Nina Cernat, Doreş Musteaţă, Anatol Galben şi Luiza Gafton. Mandatele lor expiră peste doi ani.