JUSTIŢIE

Un membru CSM comentează solicitarea lui Nagacevschi în dosarul Şor: „Straniu că această solicitare vine acum”

post-img

Ministrul Fadei Nagacevschi a anunţat în spaţiul public că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a verifica judecătorii care examinează dosarul lui Ilan Şor. Solicitarea ministrului a venit după ce mai multe şedinţe în acest dosar au fost amânate din cauza unei expertize solicitate de avocaţii lui Şor. De cealaltă parte, CSM declară că a dispus anterior verificarea magistraţilor respectivi, în acest sens existând şi o notă informativă, care nu poate fi însă examinată din cauza lipsei de cvorum.

Contactat de Ziarul de Gardă, fostul preşedinte interimar al CSM, Dorel Musteaţă, a declarat că este stranie solicitarea ministrului în circumstanţele în care CSM-ul se află acum în imposibilitate de a se întruni. Totodată, acesta nu califică solicitarea ministrului ca pe o „sesizare”.

„Din partea ministrului Justiţiei suntem învinuiţi că nu am întreprins nicio măsură pentru a investiga unele dosare şi nu am dat dovadă că suntem capabili să facem careva acţiuni în privinţa unor dosare de rezonanţă şi în privinţa unor judecători. În luna iunie însă CSM a dispus efectuarea unui control la CA Cahul, unul din temeiuri fiind şi examinarea dosarului Şor. Ca urmare, a fost întocmită o notă informativă de către inspecţie”, spune membrul CSM.

Potrivit lui Musteaţă, examinarea notei informative a fost adăugată pe agenda unei şedinţe a CSM, însă pentru că s-a suprapus atunci cu concursul pentru selectarea judecătorilor la Curtea Constituţională, chestiunea a fost amânată.

„Ulterior deja ştiţi circumstanţele. Am fost blocaţi şi era imposibil de pus pe ordinea de zi. Mai mult ca atât, domnul Nagacevschi ne acuză, dar dumnealui nu s-a prezentat la câteva şedinţe, iar la cele la care s-a prezentat nu a înaintat nicio solicitare în privinţa dosarului Şor. Foarte straniu că această solicitare vine acum, când CSM-ul e blocat şi nu se poate întruni în şedinţă”, precizează Dorel Musteaţă.

Respectiv, potrivit lui Musteaţă, CSM a efectuat „acţiuni concrete pentru elucidarea circumstanţelor de examinare a dosarului lui Ilan Şor”. Totodată, Musteaţă declară că solicitarea depusă de Nagacevschi nu este o „sesizare”, aşa cum pretinde ministrul.

„Eu din conţinutul acestei solicitări nu am văzut că e sesizare. Într-o sesizare se indică concret care este abaterea comisă de judecător, în care normă se încadrează abaterea etc. Dumnealui a spus că e sesizare dar asta e o solicitare şi atât”, subliniază membrul CSM.

Ministrul Nagaveschi a declarat anterior că va solicita verificarea procurorilor şi judecătorilor care examinează dosarul lui Şor pe motiv că şedinţele de judecată sunt amânate, iar dosarul este tergiversat.

Anterior, Centrul Naţional de Expertize Judiciare (CNEJ) al Ministerului Justiţiei anunţa că, actualmente, efectuarea expertizei economico-financiare judiciare în dosarul lui Ilan Şor este suspendată „în legătură cu necesitatea prezentării de către ordonator a unor materiale suplimentare pentru examinare”.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.