JUSTIŢIE

VIDEO. O companie de turism din Chişinău elibera certificate COVID-19 false în scopul părăsirii teritoriului R. Moldova. Schema frauduloasă deconspirată de oamenii legii

post-img

În perioada lunilor octombrie - decembrie 2021, poliţiştii Direcţiei investigaţii „Centru” a Inspectoratului naţional de investigaţii al IGP, în colaborare cu Direcţia Generală Urmărire Penală a IGP şi sub conducerea PCCOCS, au documentat factorii de decizie ai unei companii de turism din mun. Chişinău.

Aceştia din urmă, pe parcursul anului 2021, în scop de profit, au falsificat certificate medicale privind testarea la virusul Covid-19, care erau eliberate de un laborator medical privat din Chişinău. Certificatele medicale erau falsificate pentru clienţii companiei de turism care plecau peste hotarele Republicii Moldova la odihnă şi la muncă prin intermediul respectivei companii.
 
În scopul probării acţiunilor ilegale, la 10 decembrie 2021, poliţiştii au descins cu percheziţii la domiciliul şi sediul oficiului figuranţilor. În rezultatul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate tehnică de calcul în care se aflau mostre în format electronic ale certificatelor medicale false, certificate medicale deja imprimate fiind eliberate de laboratorul medical privat din municipiul Chişinău, înscrisuri de ciornă cu datele de identitate ale persoanelor cărora deja le-au fost perfectate certificatele medicale false şi au plecat în Polonia şi Germania, peste 200 de anchete ale altor persoane care au plecat peste hotare şi care urmau să plece la câştig pe teritoriul ţărilor spaţiului Shengen, imprimante şi telefoane mobile folosite în scop infracţional.
 
Fiind documentată schema respectivă a fost stabilită încă o companie nerezidentă, fondată de aceiaşi factori de decizie, care elibera formal invitaţii la muncă şi contracte individuale de muncă peste hotarele R. Moldova, astfel încât să fie permisă intrarea, şederea şi tranzitarea persoanelor pe teritoriul ţărilor Shengen în urma impunerii restricţiilor epidemiologice la traversarea hotarelor.
 
Persoanele cărora li se organiza deplasarea la câştig în ţările din spaţiul Shengen, urmau să achite pentru serviciile oferite sume de bani de la 500 la 1000 de Euro.
 
La moment, investigaţiile continuă în vederea stabiliri implicării tuturor figuranţilor la comiterea infracţiunii.
 
Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă amendă în mărime de la 27 500 lei până la 47 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 5 ani.