Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alegerile prezidenţiale din toamna acestui an sunt cruciale pentru viitorul R. Moldova, analişti politici

Scrutinul prezidenţial din toamna acestui an ce se va desfăşura în R. Moldova este crucial, în special, în ceea ce ţine de vectorul de dezvoltare a statului. De această părere sunt analiştii politici Anatol Ţăranu şi Ion Neagu, invitaţii emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

"Câştigarea sau pierdrea lui va avea un rol şi o importanţă enormă pentru viitorul scrutin parlamentar din R. Moldova. Din acest punct de vedere, această bătălie, ce se va da pe 1 noiembrie, are o importanţă vitală pentru viitorul nostru. Confruntarea se dă între două alegeri fundamentale civilizaţionale diametral opuse, chiar dacă este să facem abstracţii de persoane, e vorba despre două lucruri principiale ale viitorului nostru. Încotro mergem? Mergem în tabăra ţărilor dezvoltate, acea tabără care a fost determinată de unii experţi ca aşa numitul miliard de aur, cea mai dezvoltată parte a omenirii, acolo unde viaţa are cea mai înaltă cotă de modernitate sau ne ducem într-un spaţiu extrem de problematic şi unde civilizaţia nu este cea mai avansată. Pe 1 noiembrie vom decide dacă vom fi cu cea mai bună parte a omenirii sau cu cea mai problematică, da, eu ştiu suntem supăraţi pe gafele comise de reprezentanţii clasei politice, vorbesc despre partea europenistă, care şi acum continuă să mai comită gafe. Dar nu putem să ne permite să ne conducem de aceste chestii, trebuie să disecăm, să facem o alegere foarte precisă, între ceea ce este absolut principial şi ceea ce poate fi corejat pe parcurs. Iar absolut principial este să păstrăm cursul pro-european al R. Moldova şi să îi dăm un nou potenţial de dezvoltare”, a menţionat analistul politic Anatol Ţăranu.

„Această campanie este una crucială, cu toate că şeful statului este o funcţie mai mult simbolică, decorativă, conform Constituţiei. Atribuţiile lui afost întărite contrar Constituţiei, i-au fost atribuite nişte pârghii care nu le-a avut niciunul dintre preşedinţii aleşi. Sperăm că aceste greşeli vor fi îndreptate de către viitoarea guvernare. Sunt cruciale aceste alegeri: R. Moldova va fi în continuare un stat independent ce poate liber să îşi decidă viitorul său în familia popoarelor occidentale or va deveni o gubernie rusească. La această întrebarea trebuie să răspundă alegătorul în toamna acestui an”, a spus a spus analistul politic, Ion Neagu.

Totodată, analistul politic, Anatol Ţăranu, susţine că dacă scrutinul prezidenţial va fi câştigat de forţele pro-europene, este foarte probabil că viitoarele alegeri parlamentare să fie câştigate de forţele pro-europene. „Şi atunci, în viitorul mandat al Parlamentului, vom avea un Guvern care ne va duce în Europa, acolo unde tuturor nouă ne va fi bine. Dacă va câştiga cealaltă parte, vor continua toate nevoile noastre cu care ne-am confruntat pe parcursul ultimelor ani şi, cu siguranţă vom merge pe o direcţie care nu este benefică pentru noi”, a mai menţionat Anatol Ţăranu.
Similare
RECOMANDĂRI