POLITIC

Analist: Subiectul alegerilor parlamentare anticipate va domina viaţa politică în acest an

post-img

Comentatorul politic Ion Tăbârţă este de părere că tematica alegerilor parlamentare anticipate va domina în acest an viaţa politică din Republica Moldova. Alta este problema – ce formaţiuni îşi doresc într-adevăr aceste alegeri anticipate şi care doar declară acest lucru. Un alt aspect ţine de modul de declanşare a scrutinului.

„Vedem că, la început de an, am intrat cumva într-un blocaj politic. Constituţia prevede anumite modalităţi clare cum se ajunge la astfel de la alegeri. Şi anume: fie un guvern nu este ales într-o anumită perioadă sau nu avem un parlament funcţional timp de trei luni. Deocamdată a fost lansată prima etapă, şi anume că preşedintele Maia Sandu, la sfârşit de an, a iniţiat consultări cu fracţiunile parlamentare. Iar după acestea, dânsa a intrat cumva într-o anumită pauză tehnică. Probabil aşteaptă soluţia, răspunsul Curţii Constituţionale la adresarea făcută de PAS, iar după, dânsa va acţiona”, a declarat Ion Tăbârţă pentru IPN.

Potrivit comentatorului, chiar dacă toate fracţiunile au spus că vor anticipate, s-ar putea ca acest lucru să nu se întâmple, după ce unele fracţiuni vor vota un guvern. Sau s-ar putea ca preşedintei Maia Sandu să i se impună un guvern, folosindu-se de o prevedere dintr-o hotărâre a Curţii Constituţionale de la finele anului 2015. Aceasta spune că, dacă există o candidatură formalizată pentru funcţia de premier, prin susţinerea în scris a 51 de deputaţi, preşedintele este obligat să o desemneze.

În opinia comentatorului, viaţa politică în 2021, cel puţin în prima jumătate sau chiar tot anul, va fi dominată de tot ce este legat de alegerile parlamentare anticipate. Şi disputa va fi atât politică, între fracţiunile parlamentare, cât şi pe linia constituţionalităţii modului în care se poate ajunge la anticipate.

„Cred că ne aşteaptă o perioadă destul de conflictuală între instituţia Parlamentului, dominată de forţele descendente ale regimului oligarhic al lui Plahotniuc, şi instituţia Preşedinţiei. Ultima – instituţie care în acest moment are o puternică împuternicire sau legitimitate de la popor, însă are prerogative mai restrânse în comparaţie cu ce are un guvern învestit de parlament. Cred că până la alegeri parlamentare anticipate, care pot avea loc în acest an, dar pot să nu aibă loc, până la alegeri parlamentare anticipate, vom avea acest conflict între instituţia Parlamentului, pe de o parte, şi instituţia Preşedinţiei, pe de altă parte”, opinează Ion Tăbârţă.

 

Comentatorul nu exclude că ar putea exista o anumită conlucrare instituţională pe subiecte acute, cum ar fi pandemia, agricultura. De exemplu, preşedinta, folosindu-se de deschiderea internaţională pe care o are, ar putea facilita ajutorul de la partenerii externi. Însă toate acestea vor fi gestionate de Guvern. Totuşi, Ion Tăbârţă crede că, mai degrabă, va exista o confruntare, întrucât revanşismul lui Igor Dodon este unul foarte mare. Potrivit lui, este evident că Partidul Socialiştilor va face tot posibilul pentru a pune beţe în roate actualului preşedinte sau unui anumit guvern, dacă va exista până la urmă un premier numit de Maia Sandu.

Cât despre eventuale alegeri parlamentare anticipate, conform preferinţelor din sondaje, acestea le-ar conveni Partidului Acţiunii şi Solidaritate şi Partidului Politic Partidul Nostru. „Partidele de stânga, şi în mod special cele descendente lui Plahotniuc, nu cred că vor anticipate. Ele vor face tot posibilul ca acestea să nu aibă loc. Şi PSRM la fel, pentru că ei, chiar dacă îşi doresc anticipate, şi le doresc în toamnă, astfel încât să se mai erodeze din imaginea şi ratingul politic al Maiei Sandu. Însă Partidul Şor, Pentru Moldova, Pro Moldova – nu-şi doresc anticipate, pentru că ei riscă să piardă mai mult”, a mai spus Ion Tăbârţă.