Bartłomiej Zdaniuk: UE este o trambulină ce îţi dă posibilitatea să faci un salt mare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bartłomiej Zdaniuk: UE este o trambulină ce îţi dă posibilitatea să faci un salt mare

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk, spune că Uniunea Europeană este un ajutor, este „o trambulină”, care oferă posibilitatea să faci un salt mare şi frumos. Însă, dacă efortul nu este făcut de sine stătător, UE nu poate prin formulă magică să schimbe situaţia în ţară şi să înlăture piedicile cu care se confruntă cetăţenii.


Declaraţiile au fost făcute într-un interviu realizat de BDR Associates, în cadrul unei serii de interviuri tematice cu ambasadori ai statelor membre ale UE, în cadrul Zilelor Europei, transmite IPN.

Bartłomiej Zdaniuk a menţionat că îşi aminteşte foarte bine ziua de 1 mai 2004, când a devenit membru UE. Potrivit lui, în acea zi, parcă nu s-a schimbat nimic, polonezii respirau acelaşi aer. Şi acea zi nu a fost un început, ci o continuitate a eforturile făcute mai înainte. În opinia sa, Polonia nu ar fi reuşit dacă înainte nu ar fi schimbat modul de gândire.

Ambasadorul Poloniei îşi aminteşte perioada de la începutul anilor 90, când era conştientizat faptul cât de mare este discrepanţa în raport cu statele occidentale. „Şi aici este vorba despre lucruri practice – drumurile, autostrăzile, oraşele, economia, mediul de afaceri etc. Starea acestor lucruri era un motiv de ruşine. Şi iată că această ruşine ne-a stimulat să facem progrese acasă. Pornind de la lucruri mici, dar un pas spre o direcţie mai bună, şi încet paşii se adună, astfel contribuind la un progres mai mare, mai vizibil, iar oamenii apreciază acest lucru”.

Bartłomiej Zdaniuk a spus că statul şi oamenii trebuie să facă tot ce este posibil pentru a obţine progrese, oricât de mici. „Şi aceste lucruri trebuie făcute de cetăţeni şi elita moldovenească. În acest sens, UE vine ca sprijin şi oferă posibilitatea de a face unele lucruri mai repede. De asemenea, pentru a folosi experienţa unor ţări care au trecut deja prin provocări asemănătoare şi acum sunt membri ai Uniunii Europene”.

Cât despre pandemia COVID-19, ambasadorul a declarat că, în primul rând, fiecare trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să facă treabă la el acasă, la el în curte, cum este şi firesc. „Şi în acest sens este un îndemn la responsabilitate în ceea ce ţine de gestionarea afacerilor ţării. Altceva ţine de faptul că în jurul fiecărui stat sunt şi alţi parteneri, cu care, împreună, pot fi făcute lucruri frumoase, pentru a depăşi starea de pandemie”.

Potrivit lui, fiecare stat face tot ce poate pentru a avansa într-un domeniu, iar al stat în alt domeniu. „Acest lucru s-a demonstrat în rândul statelor UE. Statele europene au venit cu sprijin pe plan bilateral, dar şi la nivelul UE pentru cetăţenii Republicii Moldova. Şi dacă ar fi adunate toate la un loc, ar fi vizibilă mărimea acestui sprijin, fie că este vorba despre echipamente, fie că este vorba despre alte dimensiuni care contribuie la dezvoltarea ţării, precum proiectele realizate în comun”.

Bartłomiej Zdaniuk a mai spus că această perioadă este o probă pentru toţi, un examen, poate chiar de conştiinţă – pentru fiecare, ca persoană individuală, dar şi ca şi comunitate.
Similare
RECOMANDĂRI