Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cazul Vasile Botnari. Ce spun fostul şi actualul ministu al Justiţiei despre sentinţa în cazul fostului şef al SIS

În dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci au fost implicate mai multe persoane cu funcţii înalte, iar fostul şef de la SIS, Vasile Botnari, doar a acceptat să fie ţap ispăşitor. O spune fostul ministrul al Justiţiei, Olesea Stamate. EA afirmă că sentinţa în cazul Botnari a fost secretizată pentru a ţine acest dosar departe de ochii presei. În acelaşi timp, şi actualul ministru al Justiţiei, Fadei Nagaceschi, afirmă că secretizarea sentinţei contravine normelor democratice.

La emisiunea Punctul pe Azi, de la TVR MOLDOVA, ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a criticat secretizarea hotărârii pronunţate în cazul fostului şef de la SIS, Vasile Botnari, care a fost doar amendat în dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci.

„Eu asemenea precedente nu cunosc, în istoria mea în calitate de avocat, nu cunosc cazuri în care nu aun fost pronunţate hotărâri publice. 04.12 faptul că s-au achitat prejudiciile, înţeleg, este o formula de reabilitare, inclusiv procesul penal este o a doua latură, care trebuia să fie examinată în asemenea mod, încât cetăţeanului să nu-i apară dubii, că procesul urmăreşte o anumită finalitate”, A SPUS FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiţie.

În acelaşti timp, fostul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate spune că dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci a ştirbit din imaginea Republicii Moldova pe plan extern, iar fostul şef de la SIS, Vasile Botnari ar fi acceptat, deliberat, să ia toată vina asupra sa.

„Este evident că în acest proces de sechestrare şi deportare nu a fost implicată o singură persoană. adică acea persoană care a fost condamnată şi sancţionată cu amendă penală. este evident că au fost implicate mai multe persoane şi persoane cu funcţii mut mai înalte. cee ace fac acum este că au găsit un ţap ispăşitor, o persoană care a fost de acord să-şi recunoască vina, astfel încât să închidă ochii cetăţenilor”, a precizat OLESEA STAMATE, fost ministru al Justiţiei.

Vasile Botnari, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, a fost penalizat cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci, din septembrie 2018. Republica Moldova a fost condamnat la CEDO în acest caz, fiind obligată să le plătească familiilor profesorilor turci prejudicii de 125 de mii de euro.
 
Similare
RECOMANDĂRI