POLITIC

Delegaţia UE la Chişinău aşteaptă continuarea reformelor demarate de Guvern

Schimbarea de retorică a Partidului Democrat şi orientarea pro-Moldova este o strategie electorală prin care democraţii îşi doresc o extindere spre electoratul eurosceptic. Sunt concluziile experţilor care spun că declararea PD-ului drept o formaţiune pro-Moldova nu poate influenţa acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Experţii Institutului pentru Politici şi Reforme Europene spun că, faţă de anul 2017, în acest an Republica Moldova înregistrează un regres în ceea ce priveşte punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Mai mult, potrivit specialiştilor, retorica pro-Moldova anunţată de Partidul Democrat este o încercare de a obţine voturi, atât din partea electoratului pro-european, cât şi din partea celui pro-estic.

Şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău aşteaptă de la guvernare continuarea reformelor demarate şi implementarea cât mai grabnică a prevederilor Acordului de Asociere.

La finalul săptămânii trecute, liderul democrat Vlad Plahotniuc a anunţat că formaţiunea sa devine una pro-Moldova, orientată spre necesităţile cetăţenilor şi care va fi mai puţin preocupată de vectorul geopolitic.