POLITIC

Duma de Stat de la Moscova a aprobat o declaraţie în privinţa procesului de procesului de menţinere a păcii în regiunea transnistreană

Într-o declaraţie aprobată de Duma de Stat de la Moscova, autorităţile de la Chişinău sunt acuzate de subminarea procesului de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. Declaraţia vine după ce Republica Moldova şi Ucraina au convenit ca, de la 1 septembrie 2021, să restricţioneze accesul maşinilor cu plăcuţe de înmatriculare din zona transnistreană în Ucraina.

În documentul semnat de deputaţii ruşi se spune că prin decizia de a interzice traversarea frontierei de către vehiculele cu numere transnistrene, se va încălca dreptul la circulaţie al cetăţenilor.

ION LEAHU, fost membru Comisia Unificată de Control: Asta nu este prima data când Duma de Stat se implică direct în careva probleme legate de procesul de negocieri. Ei servesc numai în calitate de mediator sau de iniţiator a unei situaţii. Fix aşa şi în cazul dat.

Acuzaţiile sunt însă contrazise de experţi. Chişinăul a stabilit încă din 2018 un mecanism alternativ, ce permite schimbarea numerelor de înmatriculare transnistrene cu cele neutre. Astfel se permite cetăţenilor din stânga Nistrului accesul liber la circulaţie în străinătate.

ALEXANDRU FLENCHEA, fost vicepremier pentru Reintegrare: Din septembrie 2018 există o modalitate de legalizare a acelor autoturisme, de a le înmatricula legal, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova li cu normele internaţionale relevante. La 1 septembrie 2021 se va face trei ani timp mai mult decât suficient pentru ca toţi doritorii să-şi poată legaliza autoturismele."

Prevederea care interzice accesul maşinilor înmatriculate în regiunea separatistă face parte din acordul vamal între Ucraina şi Republica Moldova.
Republica Moldova are 11 puncte de trecere a frontierei spre regiunea separatistă, dintre care doar trei sunt internaţionale. La unul se face controlul vamal comun. La nouă puncte de trecere, situaţia este incertă.

ION LEAHU, fost membru CUC: Acelea, în genere, sunt pentru mine într-o situaţie neclară.  După câte ştiu eu, circuitul prin ele este interzis, oprit. Se permite traversarea frontierei pentru cetăţenii care locuiesc nemijlocit lângă punctul de trecere, într-o rază de 20, 30 km.

ALEXANDRU FLENCHEA, fost vicepremier pentru Reintegrare: Atunci când nu controlezi efectiv hotarul şi nu controlezi mărfurile care ies şi intră de pe teritoriul ţării, evident că nu poţi combate contrabanda."

VITALIE STRATAN, şef Direcţie, Serviciul Vamal: Scopul primordial a punctelor de trecere cu control comun este facilitarea traversării frontierei de către persoane, mijloace de transport şi mărfuri. Se armonizează activităţile între servicii, se diminuează timpul de staţionare în punctul de trecere de sătre persoane şi mijloace de transport.

Reamintim că, în cadrul vizitei din ianuarie, la Kiev, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat importanţa asigurării protecţiei frontierelor commune cu Ucraina. S-a convenit atunci colaborarea în lupta împotriva contrabandei, în special pe segmentul transnistrean.