POLITIC

Fracţiunile parlamentare nu au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, după asumarea de răspundere

Partidele politice din Parlament n-au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu după ce Executivul şi-a angajat răspunderea pentru patru proiecte de lege. Actele normative au fost promulgate de preşedintele ţării, ceea ce înseamnă că Executivul are undă verde pentru a le pune în aplicare. Chiar dacă guvernul Chicu nu s-a confruntat cu o moţiune de cenzură, după angajarea răspunderii, opoziţia spune că nu renunţă la ideea de a demite actualul cabinet de miniştri.

Potrivit legii, după angajarea răspunderii de către Executiv, deputaţii au avut la dispoziţie 72 de ore pentru a depune o moţiune de cenzură. Pentru că o astfel de moţiune nu a fost depusă, proiectele s-au considerat aprobate.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Epopeea asumării răspunderii pentru cele 4 proiecte printre care şi rectificarea bugetului s-a consumat ieri, ieri s-au finalizat cele 72 de ore pe care deputaţii le-au avut pentru a depune moţiune de cenzură, din câte ne-a informat doamna preşedinte al parlamentului nu există o astfel de moţiune.”

Mai mult, preşedintele Republicii Moldova a anunţat că proiectele au fost promulgate, iar guvernul poate începe punerea lor în aplicare. Este vorba despre majorarea salariilor medicilor, acordarea unui ajutor de 700 de lei pentru persoanele cu venituri mici şi majorarea fondului de subvenţionare a agriculturii. În acelaşi timp, opoziţia parlamentară este în negocieri privind depunerea unei moţiuni de cenzură, pentru a demite guvernul Chicu. Autorii, deputaţii PPDA, spun că mizează doar pe semnăturile PAS pentru a înregistra proiectul moţiunii.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA, vicepreşedintele Parlamentului: „Textul moţiunii de cenzură este pregătit, până la sfârşitul zilei aşteptăm ultimele sugestii de la PAS, vreau să spun că noi examinăm depunerea moţiunii semnată doar de cei 26 de deputaţi împreună cu PAS.

Potrivit legii, moţiunea de cenzură poate trece testul Parlamentului cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi. În prezent, coaliţia de guvernare PD-PSRM şi deputatul independent Alexandru Oleinic, deţin majoritatea în legislativul de la Chişinău.