POLITIC

Guvern minoritar, coaliţie antioligarhică sau alegeri parlamentare anticipate - sunt scenariile preşedintelui Igor Dodon pentru depăşirea impasului politic

Guvern minoritar, coaliţie antioligarhică sau alegeri parlamentare anticipate. Sunt scenariile preşedintelui Igor Dodon pentru depăşirea impasului politic, în contextul în care nu mai există o majoritate parlamentară care să susţină guvernul Chicu. Şeful statului spune că va începe negocierile cu formaţiunile politice pentru a analiza soluţiile de depăşire a crizei în care se află acum Republica Moldova.

După plecarea la grupul Pro Moldova a deputatului PDM, Efrosinia Greţu, Parlamentul de la Chişinău se află în situaţia în care nici opoziţia şi nici guvernarea nu mai deţin o majoritate de 51 de voturi. Şeful statului spune că există trei scenarii de depăşire a acestui impas politic. 

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "Guvernul chiar dacă nu are majoritate în Parlament, rămâne Guvern minoritar până la alegeri prezidenţiale. Al doilea scenariu facem împreună 4 partide antioligarhice, creăm o nouă majoritate parlamentară şi facem o coaliţie de salvare naţională. Şi este al treilea scenariu ...mergem la alegeri parlamentare anticipate". 

Excluşi din scenariile preşedintelui ţării sunt deputaţii grupului Pro Moldova care, potrivit lui Dodon, ar face jocurile fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, şi ar trebui excluşi dintr-o eventuală majoritate parlamentară. 

SERGIU SÎRBU, deputat Pro Moldova: "Nu el este cel care să impună scenarii şi poporului RM. Cetăţenii deja au înţeles ce este această guvernare care a dus ţara în haos, în prag de catastrofă socială, economică, epidimiologică. Ţara are nevoie nu de scenarii, ţara are nevoie de pensii, salarii, să ajutăm medicii". 

Liderii PAS spun că nu vor mai pactiza niciodată cu Igor Dodon, după experienţa nefavorabilă de anul trecut când a existat o coaliţie între socialişti şi blocul politic ACUM. 

SERGIU LITVINENCO, vicepresedinte PAS: "Potrivit legii, pentru demiterea guvernului si investirea unui nou Executiv sunt necesare cel putin 51 de voturi. In ultimele luni 16 deputati au parasit fractiunea PDM din Parlament si au aderat la grupul Pro Moldova sau la fracţiunea partidului politic Şor".