POLITIC

Igor Dodon: Colegii de coaliţie văd paiul de peste gard, dar nu văd bârna din ochiul său. Cât mai durează acordul ACUM-PSRM

post-img

Preşedintele ţării, Igor Dodon spune că are anumite rezerve şi comentarii faţă de colegii de guvernare, Blocul ACUM, şi ar putea veni cu zeci de exemple de numiri politice din partea acestora. "Colegii de coaliţie văd paiul de peste gard, dar nu văd bârna din ochiul său", a declarat Dodon în această seară în platoul Jurnaltv.

În legătura cu numirile de la Curtea Constituţională Dodon spune că greşeala a fost să accepte propunerea Blocului ACUM de a nu accepta rezultatele concursului efectuat de Parlament. 

"Dacă voi aţi votat în Parlament pentru ca un membru de partid să fie membru CC, de ce nu vă place ca acesta să fie preşedintele CC, nu are niciun drept suplimentar, nici vor decisiv. Aici partenerii trebuie să recunoască că a fost o greşeală, inclusiv din partea lor. Pe cetăţeni nu prea îi interesează apartenenţa politică, contează rezultatele. Ştiţi cum este o vorbă din popor: Nu contează culoare pisicii important să prindă şoareci," a mai spus Dodon. 

Potrivit celor spuse de Dodon blocul ACUM ar fi gata să semneze poate chiar săptămâna viitoare un nou acord cu PSRM.  

În luna mai-iunie eu tot timpul insistam că avem nevoie de o coaliţie cu ACUM pe un termen de 4 ani, pentru ca să fie durabilă, colegii din blocul ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase insistau pe 2-3 luni şi aşa a apărut acel acord temporar, logic trebuia să fie din start un acord de 4 ani de guvernare. S-au finalizat aceste 2-3 luni, 90% din angajamentele din acel acord au fost îndeplinite. Acum depinde ce facem mai departe.  Cu toate că eu am foarte mari întrebări către anumite ministere. 

Dodon spune că va veni săptămâna viitoare la parlament cu un mesaj destul de sincer către guvernare. 

Andrei Năstase a declarat săptămâna trecută că Blocul ACUM nu are nevoie de un nou acord de coaliţie cu PSRM, iar o înţelegere despre agenda schimbărilor ar fi mai potrivită între instituţiile statului. „Dacă se doreşte, acest acord cred că ar trebui semnat la nivel instituţional - Parlament, Guvern şi Preşedinţie. Astfel în Guvern să fie elaborate proiecte de legi, în Parlament să fie votate şi la nivelul Preşedinţiei să fie promulgate”, a declarat atunci Andrei Năstase.