POLITIC

Ion Chicu: Maia Sandu cunoştea de pe 4 decembrie că nu voi asigura interimatul, avea şi o candidatură la funcţia de premier-interimar

post-img

Nu este o răzbunare, astfel comentează premierul în exercţiu, Ion Chicu, plecarea sa din funcţie. În cadrul unei ediţii speciale, la TVR MOLDOVA, Ion Chicu a declarat că a informat-o pe Maia Sandu, preşedintele R. Moldova, încă la data de 4 decembrie despre faptul că va demisiona, potrivit lui, aceasta fiind o cale pentru declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Nicicum nu e răzbunare, nu sunt persoana care să mă las pe valul emoţiilor. Sunt lucruri normale într-o democraţie, când un Guvern vine or pleacă. Acest Parlament trebuie dizolvat şi când a apărut prima posibilitate am făcut acest lucru – am mers în demisie. Au fost cazuri în istoria R. Moldova când premierul nu a asigurat interimatul. Eu am comunicat preşedintelui ţării, pe atunci încă preşedinte ales, încă la 4 decembre în discuţia avută, că în cazul când ea alege demisia Guvernului ca opţiune pentru dizolvarea Parlamentului, eu nu voi asigura interimatul. Ştie acest lucru de pe 4 decembrie, de aceea îmi e cam straniu reacţia, din ultimele zile, ale ei şi a colegilor de partid. Încă de atunci i-am spus că nu voi asigura interimatul pentru că această cale de dizolvare a Parlamentului este una legală, dar nu e recomandată, are riscuri”, a spus Ion Chicu.

El a afirmat că, în discuţia cu Maia Sandu, i-a recomandat şi o altă cale ce ar duce la dizolvarea actualului Parlament şi declanşarea alegerilor anticipate.

„Cea mai recomandată cale pe care i-am comunicat-o a fost ca Parlamentul timp de 90 de zile să nu aprobe legi. Acest lucru era deja agreat cu cea mai mare fracţiune din Parlament şi dacă era şi PAS de acord cu această abordare, atunci se putea lua pauză 90 de zile în aprobarea legilor, ceea ce permitea dizolvarea Parlamentului, dar, în schimb, rămânea un Guvern funcţional, ce putea să semneze acord cu FMI. Răspunsul Maiei Sandu a fost protestul din 6 decembrie, cu insistenţa de demisie a Guvernului. Ba mai mult, atunci am înţeles că ea are şi o candidatură la funcţia de premier-interimar, în cazul când vom pleca”, a menţionat Ion Chicu, evitând să spună cine ar fi fost acea candidatură.

El a spus că tot atunci ar fi anunţat preşedintele Maia Sandu că din garnitura guvernamentală ar putea pleca anumiţi miniştri. Totodată, premierul în exerciţiu spune că atât miniştrii care au decis să plece, cât şi secretarii de stat nu au fost impuşi, ci au făcut-o din proprie iniţiativă.

„Dacă noi ne amintim cum a fost tratată echipa Ministerului Sănătăţii, eu undeva îi înţeleg. Oamenii au considerat că nu vor putea activa. Ministerele şi instituţile statului vor funcţia ca de obicei, nu sunt riscuri majore pentru ţară până când vor fi organizate alegerile, mai-iunie. Îndemn toţi politicienii să nu speculeze pe acest lucru, ministerele instituţiile funcţionează, dacă nu îi încurci”, a spus Ion Chicu.

El a menţionat că joi, 31 decembrie, urmează să prezinte raportul de activitate pe perioada mandatului său.