Kremlinul salută votarea în Parlamentul de la Chişinău a legii privind statutul special al limbii ruse
Sursa foto:hyser.ua Vizualizari:

Kremlinul salută votarea în Parlamentul de la Chişinău a legii privind statutul special al limbii ruse

Moscova salută adoptarea în R. Moldova a legii care oferă statut special limbii ruse. Declaraţia a fost făcută astăzi de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov.

„Aşa ori altfel, pe teritoriul ex-sovietic se vorbeşte în limba rusă şi va continua să se vorbească. Utilizarea limbii ruse este o necesitate indispensabilă pentru cetăţenii fostelor republici sovietice”, a declarat Peskov.

„De aceea, noi salutăm atunci când sunt scoase restricţiile, pentru ca oamenii să poată vorbi liber în orice limbă vor”, a mai adăugat Peskov., potrivit TASS.

Amintim că deputaţii PSRM şi cei ai platformei parlamentare „Pentru Moldova” au votat ieri în prima lectură proiectul de lege cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Iniţiativa prevede că „în relaţiile cu autorităţile de stat, administraţia publică, instituţiile publice, precum şi cu întreprinderile şi organizaţiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale şi scrise este limba de stat şi/sau limba rusă, în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetăţeanului”. Totodată, este prevăzut că limba de lucru a activităţilor de secretariat în organele puterii de stat şi administraţiei publice este limba de stat. La solicitare, se asigură traducerea în limba rusă. Potrivit proiectului, organele puterii de stat, administraţiei publice, întreprinderile, instituţiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetăţeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează şi prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea.
 
Similare
RECOMANDĂRI