POLITIC

Luni încep consultările preşedintelui Maia Sandu cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare

Mâine încep consultările preşedintelui Maia Sandu cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare. Deputaţii spun că vor să găsească un consens privind declanşarea cât mai grabnică a alegerilor parlamentare anticipate. Ei spun că până la noul scrutin statul trebuie guvernat de o echipă de profesionişti.

Liderii fracţiunilor parlamentare spun că merg mâine la întâlnirea cu şeful statului în speranţa că va fi găsit un consens, pentru a depăşi cât mai curând criza politică prin care trece Republica Moldova. 

DUMITRU DIACOV, preşedinte de onoare PDM: "Noi vrem să auzim care este părerea preşedintelui, vrem să facem împreună cu dna preşedinte o analiză a situaţiei. Important este să găsim limbă comună şi să găsim un comporomis. Ideea alegerilor anticipate este agreată de toată lumea, însă până la alegeri anticipate este o anumită perioadă şi această perioadă trebuie s-o traversăm dacă nu benefic măcar fără mari pierderi sau convulsii pentru Republica Moldova". 

Deputaţii spun că susţin ideea iniţierii procedurii legale de declanşare a alegerilor anticipate. 

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedinte PPDA: "Noi susţinem ideea alegerilor anticipate în termeni cât mai proximi, doar suntem îngrijoraţi de modul în care va fi gestionată ţara pe toată această perioadă electorală, jumătate de an. La orele 14 urmează să discutăm cu dna preşedinte". 

Liderii celorlalte fracţiuni parlamentare nu au răspuns la telefon pentru detalii.

Premierul demisionar, Ion Chicu a anunţat că va asigura exerciţiul funcţiei doar până pe data de 31 decembrie. A doua zi, împreună cu Ion Chicu, se vor retrage din echipa guvernamentală şi ministrul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, vicepremierul, ministrul Finanţelor Sergiu Puşcuţa şi ministrul Economiei, Anatol Usatîi.

Potrivit legii, interimatul funcţiei de premier ar urma să fie exercitat de celălalt vicepremier rămas în funcţie, în cazul dat, de vicepremierul pentru reintegrare, Olga Cebotari sau de decanul de vârstă din cabinetul de miniştri, acesta fiind, ministrul Apărării, Victor Gaiciuc. O altă soluţie ar fi ca preşedintele Republicii Moldova să desemneze un nou candidat la funcţia de prim-ministru, iar acesta împreună cu echipa sa guvernamentală să primească vot de încredere din partea Parlamentului.