Parlamentul dezbate şi votează astăzi moţiunea de cenzură depusă de PSD. Va fi sau nu demis Guvernul Orban?
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Parlamentul dezbate şi votează astăzi moţiunea de cenzură depusă de PSD. Va fi sau nu demis Guvernul Orban?

Parlamentul dezbate şi votează, astăzi, moţiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”. PNL a anunţat că parlamentarii liberali nu participă la votul asupra moţiunii de cenzură. ALDE a anunţat că votează că Guvernul Orban să fie demis, iar UDMR a susţinut că va lua decizia astăzi.

Parlamentul dezbate şi votează moţiunea într-o şedinţă care începe la ora 14.00. PSD are 137 deputaţi şi 70 de senatori, deci, teoretic, 207 voturi în total. La acestea se adaugă 24 de voturi ale parlamentarilor de la PRO Romania si alte 3 voturi care vin de la parlamentarii ALDE. In total, pe hârtie, sunt 234 de voturi, suficiente pentru adoptarea moţiunii de cenzura pentru care este nevoie de 233 de voturi.

„Am depus moţiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. În loc să vină cu soluţii pe care toţi românii le aşteptau, guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Rezultatul îl vedem cu toţii – au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia şi au prăbuşit nivelul de trai al românilor”, declara la depunerea moţiunii liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu.

Recent, acesta spunea că „sunt suficiente voturi” ca moţiunea de cenzură să treacă. Marcel Ciolacu afirma că liderii ProRomânia, ALDE şi PPUSL au declarat că deputaţii şi senatorii acestor formaţiuni vor vota în favoarea moţiunii de cenzură.

ALDE votează moţiunea de cenzură depusă de PSD „cu două mâini”, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu.

Cu toate acestea, PNL a anunţat că parlamentarii liberali nu participă la votul asupra moţiunii de cenzură. „Grupul deputaţilor PNL nu participă la votul asupra moţiunii de cenzură, pe care PSD a transformat-o într-un ghem de minciuni. Moţiunea PSD ar fi trebuie să se intituleze: Având în vedere faptul că România este în lupta cu pandemia şi că suntem cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale şi parlamentare, gestul PSD nu este doar neconstituţional, ci şi unul profund iresponsabil”, a scris duminică pe Facebook Florin Roman.

USR şi PMP au anunţat că nu vor participa la votul pentru moţiunea de cenzură, în timp ce UDMR a susţinut că va decide luni cum va vota, cu toate că liderul Uniunii, Kelemen Hunor, spunea că „există cel puţin 1.000 de motive ca UDMR să voteze împotriva Guvernului”, însă există şi contraargumente.

Anterior, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a depus la CCR sesizarea referitoare la conflictul juridic de natură constituţională determinat de moţiunea de cenzură. El critica PSD, spunând că e un „partid de piromani care dau foc la ţară”, iar Guvernul este „pompier”.

Similare
RECOMANDĂRI