POLITIC

Platforma DA solicită informaţii privind creditele luate de Agenţia Servicii Publice

post-img

Alexandr Slusari, vicepreşedintele Platformei DA, spune că, după demersul Platformei DA privind majorarea bruscă a costurilor mai multor servicii ale Agenţiei Servicii Publice, a primit zeci de apeluri cu „informaţie interesantă”.

„Am fost informat că ASP este împovărată cu credite de sute de milioane lei de la diferite bănci şi că acum este vârful perioadei scadente. Că pe interiorul Agenţiei nu toţi au fost de acord cu organizarea ASP, politica financiară şi creşterea vertiginoasă a tarifelor”, susţine Slusari.

Potrivit unui comunicat de presă al Platformei DA, Alexandr Slusari a decis să pornească o anchetă parlamentară asupra acestui subiect, motivând prin faptul că „majorarea recentă bate puternic la buzunarele cetăţenilor şi agenţilor economici”.

Alexandr Slusari a solicitat de la Guvern şi Agenţia Servicii Publice o informaţie minuţioasă privind creditele acordate ASP, oportunitatea creditării, băncile de creditare, destinaţia creditelor, perioada scadentă, existenţa gajului, rolul Guvernului sub aspectul autorizării deciziei de creditare şi a existenţei garanţiei de stat în cazul de nerambursare a împrumuturilor. Cel mai important lucru, spune deputatul, este să se înţeleagă dacă există legătură cauzală între creditele ASP şi scumpirea substanţială a tarifelor.

La 6 mai, Alexandr Slusari a declarat că, înainte de a demisiona, guvernul Chicu ne-a lăsat „o bombă cu ceas”, prin faptul că a aprobat la 22 decembrie 2020 o hotărâre, care, sub paravanul modificării metodologiei de formare a tarifelor pentru serviciile ASP, prevede, de fapt, că majoritatea acestor tarife creşte de câteva ori.

„Modificările intră în vigoare treptat, tocmai în perioada campaniei electorale. Din 4 mai brusc au crescut tarifele la serviciile cadastrale şi eliberarea documentelor de stare civilă. Din 1 iulie vor intra în vigoare noile tarife la eliberarea actelor de identitate. De exemplu, tariful pentru eliberarea extrasului din Registrul bunurilor imobiliare a crescut de la 51 la 130 lei. Serviciile pentru înregistrarea primară a bunurilor imobiliare s-au scumpit de 2-3 ori. Eliberarea certificatului/duplicatului privind starea civilă devine pentru cetăţeni mai scumpă de aproape 6 ori!”, a subliniat deputatul.

În acest context, Alexandru Slusari a cerut de la Guvernul interimar şi ASP explicaţii şi revizuirea urgentă a tarifelor. Alexander Slusari califică aceste majorări drept „o bătaie de joc faţă de ţara afectată puternic de criza social-economică”.