POLITIC

Primii doi candidaţi la alegerile prezidenţiale, înregistraţi în cursa electorală

Andrei Năstase şi Renato Usatîi sunt concurenţi electorali cu acte în regulă. Comisia Electorală Centrală a înregistrat astăzi, oficial, candidaturile celor doi în cursa pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Potrivit tragerii la sorţi, Renato Usatîi va fi primul pe buletinul de vot, iar Andrei Năstase al doilea. Celor doi le este intezis, însă, să-şi facă agitaţie electorală până pe 2 octombrie, când începe campania electorală.

Andrei Năstase, candidatul PPDA la prezidenţiale, şi Renato Usatâi, reprezentantul Partidului Nostru, sunt primii doi concurenţi electorali înregistraţi de CEC în cursa pentru şefia statului. Entitatea electorală supremă a ţării a înregistrat astăzi şi simbolurile lor, care vor fi imprimate pe buletinele de vot.

„Noi am modificat propunerea ce ţine de simbolul electoral, iniţial am mers cu simbolul electoral numele şi familia Renato Usatâi, după tragerea la sorţi am venit cu o modificare şi am înregistrat un alt simbol electoral, cifra unu”, a declarat Renato Usatîi.

Cei doi au fost înregistraţi în cursă după ce membrii CEC au verificat listele de subscripţie în favoarea lor, ce trebuiau să conţină cel puţin 15 mii de semnături din jumătate din unităţile adminstrativ-teritoriale ale ţării.

„Este o decizie absolut previzibilă, pentru că efortul pe care l-a făcut platforma DA este unul exemplar, am prezentat listele având o experienţă foarte bună încă din 2015 în ce priveşte colectarea semnăturilor. cunoaşte toată lumea Platforma DA este cea care a acumulat peste 400 de mii de semnături în vederea constituţiei în cee ace priveşte alegerea preşedintelui de către tot poporul”, a subliniat Andrei Năstase.

Deşi au fost înregistraţi în cursă, candidaţii nu pot, deocamdată, să facă agitaţie electorală.

„Campania electorală va începe pentru toţi concurenţii electorali nu mai devreme de 30 de zile până la data alegerilor, adică nu mai devreme de data de 2 octombrie. Dacă e să ne referim la ce pot face deja concurenţii înregistraţi aceştia pot să întreprindă doar măsuri organizatorice, să-şi planifice activităţile, să-şi pregătească materialele, dar nu au voie să difuzeze materialele cu caracter agitational până la începerea campaniei electorale”, a menţionat Maxim Lebedinschi, secretar al Comisiei Electorale Centrale

Acum două zile s-a încheiat perioada de înregistrare a grupurilor de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor în vederea susţinerii candidaţilor la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Comisia Electorală Centrală a înregistrat, în acest sens, 13 grupuri de iniţiativă, ceea ce înseamnă că la alegerile din 1 noiembrie vom avea cel mult 13 candidaţi.