POLITIC

Primii doi pretendenţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi-au aflat locurile în buletinele de vot

Primii doi pretendenţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi-au aflat locurile în buletinele de vot. În urma tragerii la sorţi organizată la CEC, la scrutinul din 1 noiembrie, candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi va fi primul pe buletinul de vot, urmat de liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Andrei Năstase şi-a trimis un reprezentant la tragerea la sorţi. Tragerea la sorţi a avut loc după ce, dimineaţă, grupurile de iniţiativă ale celor doi concurenţi au depus semnăturile necesare pentru înregistrarea lor în cursa electorală.  

ANDREI NĂSTASE, pretendent la funcţia de candidat la prezidenţiale: „Ne-am propus ca în această campanie să facem o campanie bună, curată, una unificatoare, în jurul unui proiect de ţară, coerent. 00.40 Bineînţeles, ne-am propus ca, în ceea ce urmează, să atragem alături de noi tot ce este mai bun, tot ce este mai democratic, astfel încât, la 1 noiembrie, să dăm o lovitură de graţie actualului regim”.

Şi grupul de iniţiativă al prezidenţiabilului Renato Usatîi a reuşit să colecteze semnăturile necesare într-un termen relativ scurt.

RENATO USATÎII, pretendent la funcţia de candidat la prezidenţiale: „Important este ca, astăzi, să convingem toţi cetăţenii din Republica Moldova să participe la alegeri. Am văzut şi am auzit foarte multe voci disperate. Am discutat cu mai mulţi tineri care mi-au spus că nu vor să audă de 90% din politicienii din Republica Moldova”.

Chiar dacă Andrei Năstase şi Renato Usatîi şi-au aflat poziţia în buletinele de vot, aceştia vor putea fi consideraţi candidaţi cu acte în regulă doar după ce autoritatea electorală va decide înregistrarea lor oficială în cursa electorală. Până atunci, însă, în termen de şapte zile, autoritatea electorală trebuie să verifice valabilitatea semnăturilor colectate. Până acum, CEC a înregistrat şapte grupuri de iniţiativă ale concurenţilor electorali. Un alt grup de iniţiativă care aşteaptă să fie înregistrat este cel al candidatului Partidului Şor, Violeta Ivanov, în timp ce solicitarea grupului de iniţiativă a liderului Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, a fost refuzată. Motivul invocat de Comisia Electorală este că pretendentul la funcţia de preşedinte nu cunoaşte limba română, o condiţie prevăzută de Constituţie.