POLITIC

Recentele aplicaţii militare din regiunea transnistreană, discutate la şedinţa CUC de la Tighina

post-img

Şedinţa Comisiei Unificate de Control convocată la Bender în data de 27 ianuarie 2022 a avut pe agendă subiecte de actualitate care vizează situaţia în Zona de Securitate.

Argumente suplimentare privind acţiunile ilegale admise în Zona de Securitate de către structurile de forţă din regiunea transnistreană au fost prezentate într-o adresare a delegaţiei Republicii Moldova către celelalte componente ale Comisiei. Documentul se referă, preponderent, la multiplele abuzuri ale aşa-numitor „grăniceri”, care generează discreditarea conceptului operaţiunii de pacificare.

În problema eficientizării procesului existent de monitorizare a Zonei de Securitate, abordată constant în ultima perioadă de Chişinău şi respinsă de Tiraspol, reprezentanţii Misiunii OSCE în Comisie şi-au anunţat disponibilitatea de a participa la elaborarea unui nou mecanism, în cazul unei decizii consensuale a părţilor.

Cu referire la procesul de instruire în cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, pentru a exclude  pe viitor desfăşurarea antrenamentelor în raza posturilor de pacificare, delegaţia Republicii Moldova a intervenit cu propunerea de a dispune Comandamentului Militar Întrunit să elaboreze unele reglementări, astfel încât militarii să utilizeze în acest scop punctele de dislocare permanentă a unităţilor de pacificare sau centrele de instruire din afara Zonei de Securitate.

Printre deciziile luate pe durata şedinţei figurează aprobarea câtorva rapoarte săptămânale privind situaţia în Zona de Securitate, relansarea grupurilor de lucru, întreprinderea unor măsuri suplimentare anti-COVID-19 pentru a proteja efectivul şi a asigura activitatea neîntreruptă în FMMP.