POLITIC

Regimul de autoizolare impus deputaţilor din Parlamentul de la Chişinău a expirat. Şedinţa Legislativului nu a avut loc, însă, din lipsă de cvorum

Şedinţă fără succes în Parlamentul Republicii Moldova. Opoziţia a venit pentru a vota pachetul de legi necesar deblocării celei de-a doua tranşe a asistenţei macrofinanciare. Însă… ghinion. Şedinţa n-a avut loc din lipsă de cvorum. Socialiştii şi democraţii n-au venit la muncă, pe motiv că deputaţii se află în regim de autoizolare după ce doi aleşi şi mai mulţi angajaţi ai Legislativului au ieşit pozitiv la noul coronavirus.

Regimul de autoizolare impus deputaţilor din Parlament după ce doi aleşi ai poporului au fost diagnosticaţi cu infecţia Covid-19 a expirat astăzi. Opoziţia parlamentară a venit la serviciu dar, din lipsă de cvorum, şedinţa plenară nu a avut loc. Socialiştii şi democraţii au ignorat întâlnirea legislativului. 

VIOLETA IVANOV, deputat, Partidul Politic "Şor": Majoritatea parlamentară sabotează activitatea legislativă, ascunzându-se în spatele autoizolării, în timp ce zilnic sute de mii de medici muncesc expunându-se riscului". 

ANDRIAN CANDU, deputat, Pro Moldova: "Vedem lipsă de maturitatea colegilor din majoritatea parlamentară. Socialiştii şi democraţii refuză să vină. condamnăm un astfel de comportament şi lipsă de responsbailitate". 

Deputaţii PAS şi PPDA acuză majoritatea parlamentară că ar sabota intenţionat şedinţa Parlamentului pentru a bloca votarea pachetului de legi necesar deblocării asistenţei macrofinanciare promise de UE. 

IGOR GROSU, deputat, PAS: "Au deconectat una dintre cele mai importante instituţii în stat, parlamentul trebuie să activeze după modelul celorlalţi din prima linie, medici, poliţişti, poliţia de frontieră, chiar dacă este un caz de covid, nu se închide instituţia". 

ALEXANDRU SLUSARI, deputat, PPDA: "Printr-un astfel de comportament este discreditată instituţia legislativului, care din vaste motiva şi aşa nu are reputaţie bună, şi iată când oamenii văd aşa comportament, în republica parlamentară". 

De cealaltă parte, fracţiunea PDM, parte componentă a coaliţiei majoritare, spune că va vota toate proiectele necesare deblocării celei de-a doua tranşe din asistenţa macrofinanciară, dar nu acum. Întrucât convocarea şedinţei Parlamentului ar reprezenta un exemplu greşit pentru societate privind nerespectarea regimului de carantină. 

MONICA BABUC, deputat, PDM: "Noi respingem vehement orice speculaţie legate de neparticiparea fracţiunii PDM la lucrările plenului Parlamentului şi vrem să asigurăm toată disponibilitatea noastră de a asigura toate condiţionalităţile impuse de UE pentru obţinerea unei finanţări vital necesare R. Moldova în condiţiile pandemiei". 

Printre condiţiile puse de Uniunea Europeană Republicii Moldova, în schimbul celei de-a doua tranşe din asistenţa macrofinanciară, se numără votarea, în lectură finală, a legii ONG-urilor, abrogarea legii cetăţeniei prin investiţii şi audituri externe la Curtea de Conturi şi la Consiliul Audiovizualului.