POLITIC

Şapte ani de la semnarea acordului DCFTA. Republica Moldova şi-a schimbat configuraţia comerţului extern, iar UE a devenit principalul partener comercial

Autorităţile de la Chişinău spun că economia Republicii Moldova a reuşit să se dezvolte tot mai mult datorită acordului de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Sunt şapte ani de când Republica Moldova şi-a schimbat configuraţia comerţului extern, iar Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial. 70 la sută din mărfurile produse în Republica Moldova sunt exportate în prezent pe pieţele europene.

Antreprenorii spun că acordul de comerţ liber cu Uniunea Europeană a dat aripi mediului de afaceri din Republica Moldova. Companiile au reuşit să investească în noi tehnologii pentru a-şi moderniza procesul de producţie şi a deveni competitivi pe piaţa europeană. UE a sprijinit aproape 20 de mii de Întreprinderi Mici şi Mijlocii, ceea ce le-a adus un venit suplimentar de 345 milioane de euro. De asemenea, datorită acestui sprijin au fost create aproape 22 de mii de noi locuri de muncă.

CARMINA VICOL, director companie: „Ne-am dat seama că avem nevoie să implementăm o serie de standarte şi în primul rând standarte care ţin de siguranţa alimentelor, standarte care ne-ar permite să avem acces direct la clienţii din UE.”

ALEXANDRU CERNĂUŢEAN, director companie: „Ca beneficii, deci în primul rand timpul pe care pierdeam înainte până a obţine acest statut, devamarea dura o zi, două, trei, cu implicarea mea personală ca director de companie şi cu implicarea juristului, mergeam la vamă pierdeam ore întregi penrtu a demonstra că nu suntem contrabandisti.”

Autorităţile spun că implementarea Acordului de comerţ liber a stimulat dezvoltarea industriei IT din Republica Moldova. A fost creat serviciul naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112. Datorită aceluiaşi acord a fost înfiinţat şi primul Parc pentru tehnologia informaţiei "Moldova IT Park"  unde s-au înregistrat 700 de companii care au generat în jur de 12 mii de locuri de muncă.

SERGIU GAIBU, ministrul Economiei: „Noi fiind cei mai mari beneficiari de ajutor din partea Uniunii Europene pe cap de locuitor din vecinătatea Europei şi ne exprimăm recunoştinţa pentru acest fapt. Asistenţa UE a contribuit la sporirea competitivităţii la export a întreprinderilor din Republica Moldova, promovarea investiţiilor, susţinerea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.”

Cea mai recentă realizare ţine de obţinerea dreptului de tranzit şi export al produselor lactate.

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Acordul DCFTA oferă şi mai multe oportunităţi pentru Republica Moldova. Însă mai sunt necesare reforme în sectorul fitosanitar, în special atunci când vorbim despre exporturile de produse de origine animală. Noi considerăm că Republica Moldova poată să-şi crească exporturile către UE. În pofida acestor timpuri grele, UE este un partener de încredere şi sprijină agenda de reforme de la Chişinău.”

Acordul de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat în 2014 şi e menit să stimuleze în special exporturile de mărfuri pe piaţa europeană.