POLITIC

Şase pretendenţi la fotoliul de preşedinte al R. Moldova au depus actele pentru înregistrarea grupurilor de iniţiativă

Şi astăzi a fost aglomeraţie la Comisia Electorală Centrală. Şase pretendenţi la fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova au depus actele pentru înregistrarea grupurilor de iniţiativă. E vorba de liderul PAS, Maia Sandu, preşedintele Pro Moldova, Andrian Candu, liderul PUN, Octavian Ţîcu, şi liberalul Dorin Chirtoacă. Printre cei care îşi doresc prima funcţie în stat sunt şi nume mai puţin cunoscute în politică, precum Alexandru Kalinin sau Ion Costaş.

Politicienii care au depus astăzi actele la CEC sunt încrezători că vor fi înregistraţi, oficial, în cursa electorală. 

OCTAVIAN ŢÎCU, lider PUN: "Am o echipă puternică în spate, mulţumesc organizaţiilor teritoriale care s-au mobilizat şi chiar în exces de zel, am avut peste 130 de oameni care au dorit să facă parte din grupul de iniţiativă. Nu cred că pentru un partid care are ambiţia de a prelua guvernarea ar trebui să fie o problemă colectarea a 15 mii de semnături". 

ANDRIAN CANDU, lider PRO Moldova: "Am emoţii legate de responsabilitatea care urmează. Nu am mai trecut printr-un proces electoral expus direct în faţă. Totodeauna am participat la procese legate de echipă la alegerile parlamentare. Deci, este un prim exerciţiu de acest gen. Asta nu înseamnă că sunt singur. E o echipă care stă lângă mine".

Conform prevederilor Codului Electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova trebuie să prezinte listele de subscripţie care să conţină semnăturile a cel puţin 15 mii de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Liderul PAS Maia Sandu spune că procedura respectivă este periculoasă în vreme de pandamie de coronavirus. 

MAIA SANDU, lider PAS: "Noi ne-am dori ca CEC să ia o decizie prin care colectorii de semnături să poată introduce în listă informaţia despre cei care semnează şi oamenii doar să îşi pune semnătura. Aceste lucru ar reduce riscul de infectare. Nu înţelegem de ce s-a respins această propunere".

Totodată, astăzi a depus actele şi Alexandr Kalinin care, deşi este preşedintele Partidului Regiunilor, a declarat că va candida independent la scrutinul din 1 noiembrie. În acelaşi scop, a venit azi la CEC şi generalul Ion Costaş, care a fost primul ministru al Apărării după obţinerea independenţei. Între timp, ieri, la CEC, şi-au înregistart grupurile de iniţiativă candidaţii altor trei partide. E vorba de Tudor Deliu, de la PLDM, Renato Usatîi, de la Partidul Nostru, şi Andrei Năstase, de la Platforma DA.