POLITIC

Şedinţă extraordinară eşuată a Comisiei Unificate de Control

post-img

La întrunirea săptămânală a Comisiei Unificate de Control din 21 ianuarie 2021, delegaţia Republicii Moldova şi-a reiterat poziţia privind problemele stringente din Zona de Securitate şi a propus pe agenda şedinţei subiecte importante vizând prezenţa ilegală a posturilor „grănicereşti” şi abuzurile structurilor de forţă din stânga Nistrului care încalcă drepturile fundamentale ale omului, se arată într-un comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare.

„Câteva ore de discuţii intense şi sprijinirea acestei poziţii de către reprezentanţii Ucrainei şi ai Misiunii OSCE în Comisie nu au înfruntat îndârjirea exponenţilor Tiraspolului. Aceştia de mai mult timp se opun includerii pe ordinea de zi a problemelor care tensionează continuu situaţia în Zona de Securitate şi pe care ei le consideră cu trufie că nu ar ţine de competenţa Comisiei Unificate de Control. În lipsă de consens, ordinea de zi nu a fost aprobată, iar din acest motiv şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control nu a fost deschisă”, se arată în comunicat. 

Pentru a nu periclita totalmente activitatea Comisiei, părţile s-au înţeles să desfăşoare o şedinţă extraordinară, cu doar două subiecte pe agendă.

„Astfel, au fost confirmaţi în componenţa Comisiei Unificate de Control noul reprezentant al Ucrainei – ataşatul pe probleme de apărare al Ucrainei colonel Alexei Braghineţ şi alţi doi experţi în cadrul Delegaţiei Republicii Moldova. De asemenea, s-a luat act de raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situaţia în Zona de Securitate în perioada 23-29 decembrie 2020”, se mai spune în comunicat.