POLITIC

Semnal de alarmă de la Uniunea Europeană

Semnal de alarmă de la Uniunea Europeană. În raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova se precizează că, după şase ani de la furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, nimeni nu se află în închisoare. În raport se menţionează că forţele pro-europene, care au câştigat ultimele două scrutine electorale, şi-au asumat o agendă ambiţioasă privind anticorupţia, reforma justiţiei şi combaterea sărăciei.

În raportul publicat de Comisia Europeană, un loc aparte îl ocupă modul în care s-a făcut investigaţiei în dosarul fraudei bancare din 2014. S-a remarcat faptul că niciunul dintre principalii vinovaţi nu se află în spatele gratiilor, iar activele pierdute nu au fost recuperate.
Totodată, în 2020 şi 2021, şedinţele de judecată au fost amânate repetat, acuzaţiile împotriva acţionarilor au fost retrase, iar cei condamnaţi au fost eliberaţi din închisoare, mult mai devreme, cum este cazul lui Platon.

„Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat condamnarea omului de afaceri Veaceslav Platon (condamnat în 2017, la 18 ani de închisoare, pentru fraudă şi spălare de bani şi confiscarea bunurilor în valoare de 896 milioane de lei) ca fiind "ilegală" şi a dispus eliberarea sa din închisoare chiar înainte ca procesul de revizuire să fie trimis în instanţă.

După achitarea în dosarul "Frauda bancară" din iunie 2021, Veaceslav Platon a părăsit ţara şi nu s-a prezentat la ulterioarele şedinţe de judecată în celelalte dosare, determinând Curtea de Apel Chişinău să emită un mandat de arestare”, se arată în raport.

Totuşi, în raportul Uniunii Europene este specificat că Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative. S-a investit în măsuri de reformă a politicilor de combatere a corupţiei, a criminalităţii organizate şi a spălării banilor. Reformele au fost urmate de debursarea de la Comisia Europeană a sumei de 50 de milioane de euro.

JOSEP BORREL, vicepreşedintele Comisiei Europene: „Salutăm angajamentul reînnoit al Republicii Moldova faţă de reformele în domeniile-cheie … precum şi participarea activă la Parteneriatul Estic. Cele două alegeri care au avut loc în perioada de raportare au schimbat considerabil peisajul politic, cu un partid pro-reformator care a câştigat majoritatea parlamentară … şi a deschis o perspectivă pozitivă pentru consolidarea, în continuare, a relaţiilor UE-Moldova şi pentru a lucra împreună la reformele mult aşteptate, recâştigând încrederea publicului în sistemul judiciar şi al administraţiei publice şi îmbunătăţirea climatului de afaceri şi investiţii al ţării.”

Raportul a abordat şi subiectul pandemiei care a dus la scăderea, cu 7%, a PIB-ului în 2020. UE a rămas principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu 53% din comerţul total. Totodată, basarabenii continuă să beneficieze de călătorii fără vize în UE şi ţările asociate Schengen. Raportul privind implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova numără 24 de pagini şi a fost publicat în ajunul celui de-al 6-lea Consiliu de Asociere UE-Republica Moldova, eveniment care va avea loc pe 28 octombrie. Ultimul raport de acest fel a fost publicat pe 12 septembrie 2019.