POLITIC

Starea de urgenţă, între interes politic şi necesitate

Starea de urgenţă a fost introdusă pentru a-i permite liderului socialiştilor, Igor Dodon să controleze Guvernul în exerciţiu şi să scoată bani din rezervele valutare ale Băncii Naţionale. E părerea exprimată de invitaţii emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova. Intenţia fostului preşedinte Igor Dodon de a atenta la rezervele valutare ale BNM a fost criticată şi de conducerea instituţiei bancare, care a menţionat că orice împrumut de acest fel ar duce la sărăcirea populaţiei.

În timpul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, reprezentanţii Platformei DA au menţionat că intenţia liderului PSRM de a lua bani din rezervele valutare ale BNM printr-o decizie a Comisiei Pentru Situaţii Execepţionale, este periculoasă şi ar putea duce la un nou furt de proporţii.

ION TERGUŢĂ, secretar general al Platformei DA: O altă nebunie care se întâmplă în RM este obsesia lui Igor Dodon de a mai scoate din rezerva valutară a BNM a încă un miliard. Primul lucru pe care l-a făcut Dodon după plecarea lui Plahotniuc şi a simţit frâiele puterii este să scoată un miliard care să fie investit în infrastructură. Prin această stare de urgenţă ar putea impune BNM şi Guvernul să scoată din rezerva BNM încă un miliard de euro.
Şi preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice crede că starea de urgenţă ar fi fost introdusă artificial pentru a-i permite fostului preşedinte Igor Dodon să mai deţină controlul asupra guvernului în exerciţiu.

VLADISLAV KULMINSKI, preşedinte Institutul pentru Iniţiative Strategice: Pentru Dodon câştigul mare al acestui joc este să faca sau nu puşcarie. Până în prezent guvernul în exerciţiu este controlat de Dodon. el controleaza ministere, agentii, scheme şi el profită de această stare. pt el este crutical să-şi extindă această agonie pentru că miza acestui joc chiar este libertatea lui personală.

Recent, fostul preşedinte Igor Dodon a venit cu propunerea de a lua 10 miliarde de lei din rezervele valutare ale BNM pentru a ajuta cetăţenii şi întreprinderile să facă faţă stării de urgenţă. Drept răspuns, banca Naţională a menţionat că legislaţia interzice instituţiei acordarea oricărei asistenţe financiare statului.