POLITIC

Suspiciuni privind înregistrarea prelabilă la alegerile prezidenţiale. Se înregistrează un număr record de cereri scrise din Federaţia Rusă

Mecanismul de înregistrare prealabilă a cetăţenilor din diaspora pentru scrutinul prezidenţial provoacă suspiciuni atât societăţii civile cât şi experţilor în domeniul electoral. În ultimele săptămâni se înregistrează un număr record de cereri scrise, în special din partea unor cetăţeni care s-ar afla pe 1 noiembrie în Federaţia Rusă. Acest fenomen nu este îngrijorător, însă, pentru Comisa Electorală Centrală, care spune că atât înregistrarea online cât şi cea prin intermediul cererilor scrise sunt legale.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetăţenilor din lista electorală, dar poate influenţa numărul şi amplasarea geografică a secţiilor de votare în afara hotarelor Republicii Moldova.

„Cert este că odată ce au fost aceste suspiciuni ele trebuie să fie înlăturate. Cu această ocazie eu vreau să reiterez Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte a ănaintat un apel public către CEC prin care a solicitat iniţierea consultărilor publice la această temă, deschiderea secţiilor de votare peste hotare si in special temeiurilor care au determinat autoritatea electorală”, a spus PAVEL POSTICĂ, expert Promo-LEX.

CEC urmează să decidă, în următoarele două săptămâni, câte secţii de vot fi deschise peste hotare şi unde vor fi amplasate. Societatea civilă trage un semnal de alarmă şi susţine că se încearcă, în mod artificial, creşterea numărului secţiilor în unele regiuni ale Federaţiei Ruse în care nu s-ar afla atât de mulţi basarabeni.

SSINCRON
„Cert este că se încearcă în mod absolut artificial de  a umfla numărul secţiilor de votare care se deschid in Rusia. actualmente nu putem trimite observatori de aici in Rusia, da, din cauza covidului este blocat accesul respectiv cit mai multe secţii vor fi deschise si cât mai departe de locuri unde realmente trăiesc multi moldoveni in Rusia si care vin să voteze deci ăn tot felul de fundături, cine o să verifice ce s întâmplă la acea secţie de votare”, a spus VALERIU PAŞA, expert, Watchdog.

De cealaltă parte, Comisia Electorală Centrală susţine că se va conduce după principiul bunei credinţe în analizarea cererilor online sau scrise. Ba mai mult, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, susţine că cererile scrise ar fi mai sigure, fiind însoţite şi de semnătura solicitantului.

„Atunci când vorbim despre înregistrarea prealabilă nu trebuie să diferenţiem forma scrisă de cea făcută electronic ambele forme sunt expres prevăzute de regulamentul cu privire la înregistrarea prealabilă diferenţa dintre cea online de cea scrisă este că în cea online in genere nu este aplicată nicio semnătură li identitatea persoanei doar se prezumă. Orice creştere masivă provoacă anumite dubii si suspiciuni. CEC se conduce de principiul bunei credinţe ori aceste date nu sunt unele obligatorii”, a spus MAXIM LEBEDINSCHI, Secretar, Comisia Electorală Centrală.

„Noi am făcut o analiză către data de 7 septembrie şi atunci se vede foarte clar că in cazul in care CEC aplica mecanismul neutru in F. R. Urmau a fi deschise cu 8 secţii mai mult deci doar datorita criteriului înregistrării prealabile”, a spus PAVEL POSTICĂ, expert Promo-LEX.

Cert este că, în actualele condiţii impuse de pandemia COVID-19, prezenţa observatorilor în toate secţiile de votare va fi problematică. Acest lucru este foarte periculos, spun experţii.

„Ce ţine de situaţia reală în Federaţia rusă este nevoie să mărim numărul de secţii din federaţia rusă mai ales in condiţiile de covid şi sunt clare localităţile unde moldovenilor nu le-au ajuns buletine de vot în situaţia din 2014-2016. În principiu e vorba de Moscova şi Sankt Petersburg absolut in celelalte localităţii au votat câteva sute sau câteva zeci de oameni”, a spus VALERIU PAŞA, expert, Watchdog.

Federaţia Rusă este, acum, pe locul trei la numărul de solicitari pentru înscrierea prealabilă, cu peste 5.000 de cereri. Aproape jumătate dintre acestea sunt în scris. Spre comparaţie, din Statele Unite au venit doar 388 de solicitări scrise pentru participarea la alegeri. La scrutinul parlamentar de anul trecut în Federaţia Rusă au fost 11 secţii de vot.