Un alt conflict de interese. O primăriţă şi-a angajat fiica directoare la grădiniţă, iar soţul - şofer la primărie
Sursa foto:provincial.md Vizualizari:

Un alt conflict de interese. O primăriţă şi-a angajat fiica directoare la grădiniţă, iar soţul - şofer la primărie

O primăriţă din raionul Cimişlia a încălcat regimul juridic al conflictului de interese după ce, fiind în această funcţie, a luat mai multe decizii în privinţa persoanelor apropiate.

În 2013, aceasta şi-a angajat soţul în calitate de şofer la primări, iar în 2015, a  încheiat contract de muncă cu fiica sa, care a devenit directoarea grădiniţei aflate în subordinea primăriei. Ulterior, aceasta a semnat şi alte acte care au vizat activitatea celor doi, precum fişa postului sau dispoziţiile de acordarea concediilor.

Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii nr.133/2016 privind declararea averii şi intereselor personale, dar şi ale Legii nr.16/2008 cu privire la conflictul de interese (în vigoare până la 01.08.2016).

Primăriţa nu a informat Autoritatea Naţională de Integritate despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situaţia de a lua o decizie în privinţa soţului şi a fiicei. De asemenea, aceasta a admis şi nu a soluţionat aceste conflicte de interese în conformitate cu prevederile legale.

În cadrul controlului, alesul local a fost informat despre declanşarea procedurii de control, elementele identificate, precum şi despre drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. Aceasta şi-a exprimat în scris punctul de vedere, în care a menţionat inclusiv faptul că persoanele date nu mai activează actualmente în aceste funcţii.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în acest caz, care este pasibil de contestare în instanţa de contencios administrativ, Autoritatea Naţională de Integritate va sesiza organele competente în vederea încetării mandatului de primar, cu decăderea din dreptul de a exercita funcţii publice sau de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

Similare
RECOMANDĂRI