POLITIC

VIDEO. Alexandr Slusari, despre situaţia energetică din R. Moldova: Gazprom a recurs la strategia sa tradiţională de şantaj

post-img

Starea de alertă privind criza gazelor naturale din Republica Moldova, defacto, este încă de la începutul lunii septembrie curent. Despre aceasta a declarat vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari, care a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova că Gazprom recurge la o formă de şantaj privind amânarea semnării unui nou contrat privind livrarea gazelor în Republica Moldova. În acelaşi context, analistul politic, Vlad Ţurcanu, a menţionat că această problemă are două aspecte: cea politică şi cea economică. Totuşi, deputatul PAS, Virgil Pâslariuc spune că autorităţile de la Chişinău au o alternativă, gazoductul Iaşi-Ungheni.

„Starea de alertă în sectorul energetic este defapt de la începutul lunii septembrie. Toţi înţeleg că Gazprom a recurs la strategia sa tradiţională de şantaj. Apare marea întrebare care este poziţia Guvernului Republicii Moldova. Noi acum vorbim despre această problemă din punct de vedere politic, care trebuia să fie rezolvată între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse. Ceea ce face Moldovagaz, din păcate, din perioada lui Dodon, această întreprindere s-a transformat într-o entitate, agent de influenţă a unui stat străin. Este cazul şi este timpul ca Guvernul să intervină cumva în gestionarea acestei întreprinderi”, a declarat Alexandr Slusari, în platoul TVR Moldova. 

Deputatul PAS, Virgil Pâslariuc spune că problema alimentării cu gaze naturale a Republicii Moldova este veche, iar unele guverne nu au luat decizii pe termn lung, fapt ce a agravat situaţia din prezent. Totuşi, parlamentarul susţine că ţara nu va rămâne fără resurse de energie, iar gazoductul Iaşi-Chişinău este o alternativă în acest caz.

„Problema gazelor în Republica Moldova nu este de acum ,dar defapt este din 28 august 1991, când am devenit un stat independent, fără resurse naturale, şi evident că această problemă a aprovizionării ţării cu surse energetice, în permanenţă va fi pe agenda oricărui Guvern, doar că adesea, problema aceasta a fost politizată. Problema cea mare este că noi am fost dependenţi mereu de o singură sursă, şi aici intrăm deja în sfera politicului. Rusia şi astăzi spune că defapt este o problemă strict economică, cine dă mai mult sau noi negociem nişte preţuri. Doar că ele erau racordate şi la agenda politică. Dar problema cea mare pe care nu au soluţionat-o guvernele în trecut este că nu ne-a permis sau nu ne-a creat acea infrastructură alternativă. Care orice stat, când vorbeşte despre securitatea energetică trebuie să ţină cond. Abia acum avem gazoductul Iaşi-Ungheni”, a precizat Virgil Pâslariuc.

Datorită crizei în societate s-a creat o panică, care este alimentată de oporiţia de la Chişinău. În acest context, analistul politic, Vlad Ţurcanu, menţionează că criza gazelor este asociată atât din punct de vedere politic cât şi economic.

„Ani în şir Republica Moldova a fost condusă de forţe care s-au închinat Federaţiei Ruse şi care au accţionat ca nişte agenţi de influenţă ai Federaţiei Ruse. De aceea şi au fost multe cedări de-a lungul anilor agundând în acest punct în care, iată, încercăm să rezolvăm din mers, fiind forţaţi de împrejurări. Am asistat în ultimele două săptămâni la o gălăgie întreagă pe această temă. Toată lumea trebuie să înţeleagă că avem două dimensiuni aici: una politică şi una tehnic-comercială. Faptul că autorităţile noastre sunt acum în negocieri le încurcă să de-a prea multe detalii în spaţiul public, să vorbească deschis, pentru că şi-ar face vulnerabile poziţiile în faţa Federaţiei Ruse”, a declarat Vlad Ţurcanu în platotul TVR Moldova.

Amintim că, în urmă cu două zile Comisia pentru Situaţii Excepţionale a instituit stare de alertă în domeniul energetic. Potrivit deciziei autorităţilor, a început deja utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice şi termice. De asemenea, Guvernul de la Chişinău a început  pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii casnici, industriali şi comerciali. În plus, autorităţile spun că sunt în căutarea unor soluţii pentru economisirea consumului de gaze naturale şi energie electrică.

Aici puteţi viziona emisiunea „Punctul pe Azi”, din 15 octombrie, cu participarea deputatului PAS, Virgil Pâslariuc, vicepreşedintelui PPDA, Alexandru Slusari şi analistului politic Vlad Ţurcanu.