POLITIC

VIDEO. Expert, despre propunerea repetată a NATO de negociere cu Rusia: Se încearcă o ultimă formulă politico-diplomatică

post-img

„Faptul că astăzi, secretarul general al NATO, cheamă, invită din nou Rusia la noi discuţii, noi negocieri, ne face să credem că există informaţii foarte credibile şi foarte îngrijorătoare că o intervenţie militară este iminentă şi probabil sunt ultimele şanse pe care Occidentul doreşte să le acorde soluţiei diplomatice”. Declaraţia aparţine lui Valentin Naumescu, preşedintele think tank-ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană din România şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Rusia, regimul Putin ar dori ca Occidentul să-i confirme şi să accepte şi să legitimeze existenţa unei sfere de influenţă în Europa de Est. Ceea ce fireşte că nici Statele Unite, nici NATO, nici partenerii din Uniunea Europeană nu pot accepta în acest moment. Acesta este probabil motivul care amplifică tensiunea de la o zi la alta. În acest moment cam toate indiciile şi informaţiile pe care le primim şi pe care parţial le transmit şi serviciile de informaţii Occidentale sau prin liderii occidentali, arată că Rusia are deja un obiectiv setat, ştie ce va urma”, a mai menţionat Valentin Naumescu.

Totuşi, acesta spune că încercarea de a iniţia un dialog repetat cu Federaţia Rusă face ca liderii europeni şi nu doar să îşi folosească ultimele şanse pe calea diplomatică de a găsi un compromis cu preşedintele Putin. 

„Deci nu prea mai mizează foarte mult pe negocieri. Eu cred că preşedintele Putin nici nu şi-a imaginat în vreun moment că va primi acceptul scris sau garanţii de securitate scrise. Aceste aşa-zise negocieri au fost lansate doar pentru a se arăta că Rusia a avut disponibilitatea de a se aşeza la masa de discuţii, că a venit cu propuneri, dar care au fost respinse de un Occident rău-voitor. Eu cred că acesta a fost scenariul de la început. Faptul că astăzi, secretarul general al NATO, cheamă, invită din nou Rusia la noi discuţii, noi negocieri, ne face să credem că există informaţii foarte credibile şi foarte îngrijorătoare că o intervenţie militară este iminentă şi probabil sunt ultimele şanse pe care Occidentul doreşte să le acorde soluţiei diplomatice”, a declarat Valentin Naumescu. 

Valentin Naumescu susţine că întâlnirile neplanificate şi expromte ale oficialilor americani în Ucraina vin să aducă nişte mesaje, iar situaţia tensionată din regiune este urmărită cu foarte mare atenţie.

„E clar că este o îngrijorare majoră, este o stare de alertă maximă. Venirea Secretarului de Stat american, decisă foarte rapid într-un interval de ore, vizita pe care o face la Kiev, apoi la Berlin, e clar că aduce nişte mesaje. Încearcă o ultimă formulă politico-diplomatică, având probabil şi informaţii foarte proaspete din zona serviciilor de informaţii americane. Urmărim cu foarte mare interes acestă intensificare a eforturilor politico-diplomatice din aceste zile, dar care din păcate pare să vină destul de târziu sau într-un moment în care pregătirile militare ale Rusiei au mers deja foarte departe. E destul de greu să credem că din acest moment nu va mai exista niciun fel de manevră sau de intervenţie aşa cum a spus recent preşedintele Putin. Modul în care prezintă lucrurile, această manieră ultimativă „noi v-am propus, ne-aţi refuzat, bine, atunci nu mai avem altceva de făcut decât să acţionăm”, arată că defapt decizia este luată la Moscova” a precizat Valentin Naumescu. 

De cealaltă parte, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, susţine că intenţiile reale ale Rusiei nu sunt încă clare, iar pe lângă harta geo-strategică, preşedintele Putin urmăreşte preluarea spaţiului ex-sovietic.

„În primul rând noi nu ştim care sunt intenţiile reale ale Federaţiei Ruse pentru că întotdeauna a crestut miza şi asta este tactica principală a Federaţiei Ruse pentru ca să câştige concesii din partea Occidentului şi această tactică a aplicat-o de mai multe ori. Pe lângă harta geo-strategică pe care o urmăreşte Federaţia Rusă, de a prelua controlul asupra spaţiului ex-sovietic, există şi o hartă mintală. În acest an se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea statului Uniunea Sovietică, 30 decembrie 1922 şi preşedintele Vladimir Putin este exterm de conectat la simbolistica sovietică, chiar dacă nu este comunist, nu este socialist”, a declarat fostul ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, în platoul TVR Moldova.

În context, doctorul habilitat în politologie, Victor Juc, consideră că Federaţia Rusă puţin probabil va ataca direct Ucraina.

„Securitatea şi apărarea Federaţiei Ruse nu au fost ameninţate de nimeni, dar Federaţia Rusă foloseşte înaintarea sau consolidarea poziţiilor NATO în Ucraina pentru a solicita garanţi scrise de securitate invocând şi promisiunile de la sfârşitul anior 1980, date de secretarul general Mihail Gorbaciov că NATO nu va înainta pe teritoriile statelor socialiste. Eu consider că Federaţia Rusă puţin probabil că va ataca în mod direct Ucraina, dar, în acelaşi timp, Federaţia Rusă, solicitând garanţiile de securitate. Nu în ultimul rând, soarta Ucrainei este determinată, ea nu va primi în viitorul apropiat aşa numita map, planul de acţiuni pentru a deveni stat membru al NATO şi prin aceasta se va spune că Federaţia Rusă nu a atacat în mod direct Ucraina”, a precizat Victor Juc.

Precizăm că, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a invitat marţi Moscova şi partenerii din Alianţă la discuţii suplimentare cu privire la situaţia din Ucraina, pe fondul temerilor privind o invazie a acestei ţări de către Federaţia Rusă. NATO este pregătită să continue dialogul şi exclude un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei Nord-Atlantice. 

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” din această seară poate fi urmărită aici.