Presedintia Consiliului Ue

Comisia Europeană va putea efectua o investigaţie dacă un operator aerian din afara UE distorsionează piaţa

post-img

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marţi un regulament care oferă Comisiei Europene competenţa de a efectua o investigaţie şi de a lua măsuri financiare sau operaţionale în cazul în care o companie aeriană din afara UE recurge la o practică de denaturare a pieţei, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor din România.

În contextul creşterii concurenţei globale, UE dispune acum de un instrument eficace pentru a combate practicile comerciale neloiale care ar putea apărea în sectorul transportului aerian din partea unor companii din afara UE.

"Regulamentul adoptat astăzi de Consiliu urmăreşte să asigure o concurenţă sănătoasă şi să contribuie la menţinerea unui nivel ridicat de conectivitate în întreaga UE. La 20 noiembrie 2018, preşedinţia Consiliului şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu. Concurenţa loială între transportatorii aerieni contribuie la extinderea gamei de opţiuni privind zborurile şi la asigurarea unor preţuri mai accesibile pentru clienţi", se precizează în comunicat.

Regulamentul conferă Comisiei competenţa de a efectua o investigaţie şi de a lua măsuri reparatorii financiare sau operaţionale în cazul în care o companie aeriană din afara UE recurge la o practică de denaturare a pieţei care a provocat sau riscă în mod clar să provoace un prejudiciu unui transportator aerian din UE.

Atât măsurile financiare, cât şi cele operaţionale, vor fi adoptate prin intermediul unui act de punere în aplicare al Comisiei. Cu toate acestea, măsurile operaţionale vor face obiectul unei proceduri mai stricte.

Noile norme înlocuiesc Regulamentul existent 868/2004, care s-a dovedit a fi ineficient şi care nu a fost niciodată utilizat în practică. La nivel internaţional, nici Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), nici Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI) nu dispun de un cadru care să reglementeze concurenţa între transportatorii aerieni.

"Votul de astăzi (marţi - n. r.) al Consiliului încheie procedura legislativă. Parlamentul European a votat la 14 martie 2019. Regulamentul va fi semnat de ambele instituţii şi va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare la 20 de zile după publicare", se mai arată în comunicat.