Presedintia Consiliului Ue

Întâlniri informale ale experţilor pe tema modalităţilor specifice şi unitare ce vizează siguranţa cetăţenilor în spaţiul UE

post-img

Comitetul permanent pentru cooperare operaţională în materie de securitate internă (COSI) şi Comitetul Strategic pentru imigraţie, frontiere şi azil (SCIFA) au avut miercuri şi joi, la Bucureşti, întâlniri informale pentru a discuta despre modalităţi specifice şi unitare ce vizează siguranţa cetăţenilor în spaţiul Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat de presă remis joi AGERPRES de Ministerul Afacerilor Interne, experţi de nivel înalt din statele membre, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai agenţiilor europene Europol, Eurojust, Frontex, CEPOL, Institutul European pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (EIGE) s-au întâlnit la Bucureşti pentru a discuta modalităţi specifice şi unitare ce vizează siguranţa cetăţenilor în spaţiul Uniunii Europene, fără îngrădirea dreptului la liberă circulaţie, precum şi pentru lupta împotriva grupărilor mari de crimă organizată şi a celor specializate pe diferite infracţiuni.

Ziua de miercuri a fost rezervată discuţiilor separate în cadrul celor două comitete.

La deschiderea întâlnirii din cadrul Comitetului permanent pentru cooperare operaţională în materie de securitate internă (COSI) a fost tratat subiectul exploatării datelor digitale în activitatea autorităţilor de aplicare a legii (NAI). Acest concept este o iniţiativă a Preşedinţiei române care a fost susţinută de Agenţiile europene şi statele membre, adusă în atenţia COSI încă din februarie 2018.

"În continuare, dezbaterile s-au axat pe instrumentele şi metodele de care dispun ţările UE pentru a lupta împotriva grupărilor mari de criminalitate organizată şi grupurilor specializate în diverse infracţiuni. În ultimii ani, atenţia politicii de securitate internă a statelor membre s-a canalizat pe contracararea ameninţărilor asociate terorismului, atacurilor cibernetice şi migraţiei ilegale. În acest context, s-a remarcat utilitatea serviciilor puse la dispoziţie de EUROPOL, precum coordonare operaţională, schimb de informaţii, efectuarea de analize strategice, echipe de lucru comune. Astfel, s-a luat în calcul găsirea fondurilor şi a resurselor necesare pentru continuarea şi eficientizarea activităţii pe această linie şi creşterea nivelului de siguranţă", se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că la nivelul Comitetului Strategic pentru imigraţie, frontiere şi azil dezbaterile au vizat posibile direcţii de acţiune pentru identificarea unor "măsuri tranzitorii", care să conducă la gestionarea crizelor migraţioniste cu impact major asupra spaţiului UE, precum şi măsuri în ceea ce priveşte Managementul Integrat al Frontierelor de Stat.

"Au fost readuse în atenţie de către Preşedinţia română punerea în practică a unor 'măsuri tranzitorii', discutate şi în cadrul întâlnirii informale a Consiliului JAI, componenta Afaceri Interne, din februarie 2019. Se doreşte ca acest mecanism să fie unul operaţional, eficient şi flexibil, coordonat de Comisia Europeană, care să beneficieze de suportul agenţiilor europene şi să fie declanşat la solicitarea ţării membre UE afectată. Măsurile vizează persoanele supuse operaţiunilor de căutare şi salvare pe mare, incluzând şi alte situaţii umanitare. Participarea statelor se face pe bază de voluntariat şi funcţionează sub incidenţa legislaţiei naţionale, europene şi internaţionale aflată în vigoare. O dată activat acest mecanism, va fi nevoie de cooperarea tuturor ţărilor implicate, cât şi a agenţiilor europene de profil în vederea stabilirii identităţii migranţilor şi a stabilirii procedurii aplicabile fiecărei persoane în parte", informează comunicatul MAI.

În acest document se mai precizează că întâlnirea comună de joi a avut în vedere importanţa conlucrării celor două comitete pentru a oferi un răspuns integrat ameninţărilor privind migraţia ilegală şi siguranţa cetăţenilor europeni, indiferent de naţionalitate.