PREŢUL LIBERTĂŢII

Nicolae Dabija: Românii din Basarabia vor fi cu adevărat liberi doar după ce vor reveni acasă, în România

Românii din Basarabia vor fi cu adevărat liberi doar după ce vor reveni acasă, consideră Nicolae Dabija. Într-un interviu oferit TVR MOLDOVA, în august 2016, marele scriitor considera că, deşi şi-a declarat independenţa faţă de URSS, regiunea dintre Prut şi Nistru continuă să fie ostateca pactului Molotov-Ribbentrop şi se scufundă în hăul sărăciei şi al deznădejdii. Speranţele anilor '90 s-au năruit, iar idealurile au fost trădate, mai spunea deputatul din primul Parlament.

August 1991. O lună obişnuită de vară, însă una importantă pentru românii basarabeni. În PMAN era scrisă o  nouă filă în istoria regiunii dintre Prut şi Nistru. La opt zile după eşuarea puciului de la Moscova şi sub presiunea celor peste 750 de mii de oameni, Parlamentul votează Declaraţia de Independenţă a RM, un nou stat pe harta politică a lumii.

NICOLAE DABIJA, scriitor, deputat în Parlamentul '90: „Era o stare de spirit incredibilă pentru că exista un entuziasm al întregului popor. De multe ori mă gândesc că cineva parcă ne-a înlocuit poporul.  La 31 august 1989, limba română a fost decretată limbă de stat în RM, am trecut la alfabetul latin, după aceea a urmat suveranitatea declarată. Mihail Gorbaciov, noi eram deputaţi în Parlamentul URSS, ne-a apostrofat: Nimeni, niciodată, nu vă va recunoaşte stat independent. Şi iată, totuşi, minunea s-a întâmplat. Ceea ce voia lumea atunci, era libertate.Libertatea are chipul lui Dumnezeu!”

Nicolae Dabija spune că Independenţa a fost câştigată cu mari sacrificii.

NICOLAE DABIJA, scriitor, deputat în Parlamentul '90: „Şi aici îmi aduc aminte mulţimile care se culcau sub tancuri la 7 noiembrie 89, de cei care au luat cu asalt ministerul de Interne la 10 noiembrie 89. Oameni care au riscat cu vieţile lor. Era partidul comunist la putere, eram în contextul URSS, oraşul era baricadat. Nu puteai intra în oraş cu transport şi lumea venea pe jos. Toţi aveau câte un tricolor cusut. Atunci nu găseam materia celor trei culori în toată republica. Oamenii mergeau în Ucraina şi cumpărau culorile tricolorului nostru şi venea fiecare cu tricolorul cusut acasă. Deci, era un entuziasm extraordinar.”


Nicolae Dabija este convins că în lipsa acestui entuziasm şi al sprijinului popular, izbânda în lupta pentru idealurile naţionale ar fi fost imposibilă.  

NICOLAE DABIJA, scriitor, deputat în Parlamentul '90: „Când Grigore Vieru, în 1988 a scris în Literatura şi Arta a publicat poezia Limba noastră cea Română, a doua zi a avut loc plenara comitetului central al PCM care a luat în discuţie poezia. Concluzia lui Simion Grosu, prim-secretar al PCM, a fost următoarea, vă citez exact din discursul lui: Prin scrierea acestei poezii, Grigore Vieru trădează mama care l-a născut.”

NICOLAE DABIJA, scriitor, deputat în Parlamentul '90: „Independenţa a fost un lucru important pentru că a fost un prim pas. Pasul următor nu l-am mai făcut. Acel pas trebuia să fie ruperea noastră de imperiu. Noi am rămas, în continuare, în imperiu. Mergeţi la ţară şi vedeţi. Eu am văzut scrisori la Literatura şi Arta în care oamenii îl roagă pe Putin să le mărească pensiile. Caută dreptate la Moscova. Am fost în localităţi în care oamenii cred în continuare că Moscova este capitala patriei noastre. Deci, dacă am fi făcut acea ruptură categorică, în 1991, şi ne-am fi apropiat de ţară, eu spun aici cu majusculă, am fi lichidat frontiera dintre noi şi noi de pe Prut, altul era destinul nostru acum.”

Prin urmare, idealurile generaţiei '90 au fost trădate.

NICOLAE DABIJA, scriitor, deputat în Parlamentul '90: „Noi nu am avut o clasă politică care să gestioneze economia. Şi atunci, în acest domeniu au venit foarte mulţi speculanţi care şi-au făcut interesele, adică au furat nepedepsiţi. Şi dacă era, în 1991-1992, cineva pedepsit cineva de sus, miniştri, prim-miniştri, care au furat, astăzi că poate nu ajungeam la furturi de miliarde. 07.38 Am visat foarte mult ca voi, cei tineri, să veniţi la putere. Au venit nişte tineri, dar cu obişnuinţe sovietice, de a fura, de a corupe. Din păcate, acest lucru este trist pentru noi. De aceea eu sper, aştept să vină în politica noastră oameni cu adevărat tineri, energici care ar ţine la acest neam şi la această palmă de pământ, lucru pe care, din păcate, nu l-am văzut. Aceasta este una din marile mele decepţii.”

Iar marile decepţii, crede scriitorul, au fost cauzate de naivitatea noastră.

NICOLAE DABIJA, scriitor, deputat în Parlamentul '90: „Ştiţi cum era versul romanţei: Minte-mă, dar minte-mă frumos. Noi, de regulă, avem încredere în cei care ne mint frumos şi cu talent, iar asta ne face să suferim. Dacă am avea această conştiinţă de sine, altul va fi destinul nostru pentru că în biblie este un exemplu. Împăratul Solomon când a făcut o faptă bună şi Dumnezeu l-a întrebat ce vrei fiule să-ţi dăruiesc, el a spus: Doamne, fă să deosebesc binele de rău! Şi lui Dumnezeu i-a plăcut acest răspuns. Iată la ce ar trebui noi să ne rugăm în biserici. Nu dă-mi Doamne un post bine plătit sau să câştig la loterie, dar să spunem, Doamne, ajută-ne să deosebim binele de rău şi atunci vom fi cu adevărat salvaţi.”

Iar pentru a fi salvată, subliniază Dabija, Basarabia trebuie să revină acasă.

NICOLAE DABIJA, scriitor, deputat în Parlamentul '90:„ Vom fi independenţi cu adevărat şi vom avea cu adevărat statalitate atunci când vom face parte integră din statalitatea pierdută, cea din care am fost rupţi la 28 iunie 1940 şi când independenţa noastră se va suprapune cu independenţa popoarelor europene. Iată atunci, cu adevărat, vom fi independenţi, suverani şi liberi.”

NICOLAE DABIJA, scriitor, deputat în Parlamentul '90: „ Îmi aduc aminte de biblie când Moise şi-a purtat poporul 40 de ani prin pustiu. Noi, cred eu, suntem pe drumul cel bun. Noi încă nu am ieşit din pustiu.”