Recomandari

Claudia Partole: Suntem un neam proverbial şi unic în felul de a ne dori ceva foarte mult şi a ne proteja limba. Interviul integral, în această seară la "Interviurile Telejurnalului"

post-img

"Revenind la 1989, noi am fost protejaţi de Dumnezeu. Să fi continuat acea secetă şi foame de limba română încă 20 de ani aici în Basarabia, am fi vorbit cum vorbeau românii din Macedonia sau alte popoare care au fost private de ceea ce e mai sfânt, de limbă. Nouă Dumnezeu ne-a dat şanse să prindem la puteri". Este reflecţia poetei Claudia Partole, una dintre personalităţile care a participat la mişcarea de renaştere naţională de acum 30 de ani şi la recăpătarea drepturilor etnolingvistice în Basarabia.

Claudia Partole este protagonista "Interviurilor Telejurnalului" din această seară. Intervievată de jurnalista Dana Ciobanu, poeta îşi aminteşte de evenimentele de acum 30 de ani, atunci când pleiada oamenilor de creaţie a reuşit să aducă limba română, acasă, în Basarabia.

În dobândirea drepturilor lingvistice, un rol important a avut influenţa culturii româneşti. Partole îşi aminteşte că nicio vamă nu a putut să oprească undele de radio şi televiziune. "Pentru mine şi mama mea, Radio Iaşi era o sărbătoare care se întâmpla în fiecare zi. Eu am crescut cu limba română pe care o aveam acasă, ulterior la facultate. Noi eram însetaţi de limba română. Era o aviditate. Acum vorbim ca despre mituri sau legende, dar atunci limba română în Basarabia era un tabu. Ce a făcut limba română în 1989? A scos masele în stradă şi le-a unit în jurul unei idei. Este un argument în plus că limba română uneşte", spune poeta.

Interviul integral cu poeta Claudia Partole îl puteţi urmări în această seară, de la ora 18.30, imediat după Telejurnal.