Romania La Zi

Drumul turistic spectaculos din Apuseni complet asfaltat. Imagini realizate cu drona

post-img

Un nou drum turistic spectaculos din Muntii Apuseni a fost finalizat din punct de vedere al lucrarilor de modernizare. Potrivit turismistoric.ro, este vorba despre sectorul Marisel – Maguri Racatau al drumului judetean 107T.

“Ma bucur sa pot anunta iubitorii muntelui, ai sporturilor de iarna si, in general amatorii de timp liber petrecut in natura ca drumul Maguri – Maguri Racatau – Marisel este integral asfaltat, iar lucrarile sunt complet finalizate. E o zona montana superba, cu potential turistic urias, la a carei dezvoltare si punere in valoare am contribuit prin asfaltarea acestui drum care nu doar ca ofera conditii excelente de trafic, ci si arata cu adevarat impresionant”, a transmis presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Astfel, dupa asfaltarea acestui ultim sector de drum in lungime de 6,1 kilometri si realizarea marcajelor rutiere marginale, investitia a fost complet finalizata prin realizarea acostamentelor si montarea parapetilor metalici de siguranta.

Asfaltarea drumului a demrat in luna iunie, dupa ce, anterior, a fost finalizata modernizarea sectorului de drum Maguri Racatau – Maguri in lungime de 4,53 kilometri,. Drumul “pleaca” din comuna Marisel si dupa un parcurs de circa 16 kilometri, printr-o zona deosebita a Muntilor Apuseni, “ajunge” in satul Maguri, in defileul Somesului Rece. Modernizarea drumului va permite comunei Maguri-Racatau sa se dezvolte si mai mult din punct de vedere turistic, aici existand mai multe pensiuni.

Comuna este asezata la distante aproximativ egale de trei orase: 51 km fata de Cluj-Napoca, 40 km fata de Huedin si 40 km pana la Campeni.

Cele trei sate componente s-au dezvoltat in functie de cadrul natural, astfel centrul de comuna Maguri Racatau este situat la cea mai joasa altitudine dintre cele trei. Vatra satului este situata pe valea Somesului Rece, la 650m altitudine, la baza versantilor si avand o forma liniara cu o structura compacta. Catunele si “crangurile” risipite pe versantii invecinati, situate la altitudini cuprinse intre 600 si 1200 de metri apartin tot satului. Maguri Racatau a devenit resedinta de comuna in anul 1956, pana atunci fiind doar un catun apartinand satului Maguri.

Satul Maguri, fostul centru de comuna pana in 1956, este situat pe un platou la altitudinea de 1200-1400 metri, dispus liniar pe o lungime de 10 km, de-a lungul drumului comunal ce strabate cumpana de ape. Satul Muntele Rece este alcatuit din catune si grupuri de gospodarii risipite pe versantii tributari a vaii Rasca Mare, pe o arie extinsa de peste 1.000 ha. Nota specifica a reliefului montan in care sunt dispersate vetrele satelor este data de energia de relief mare 500 – 550 metri, fapt ce creeaza imaginea unui amfiteatru natural intens umanizat.

Teritoriul comunei inglobeaza in arealul sau cateva rezervatii naturale: Turbaria de la Capatana, cu valoare botanica, pusa sub protectie in anul 1969, fiind situata pe creasta principala a masivului Gilau-Muntele Mare, intre varfurile Capatana si Balomireasa, la altitudinea de 1600 m; Cheile Dumitresei (cu valoare peisagistica); obarsia Somesului Rece si obarsia Racataului (cu valoare cinegetica); defileul Somesului Rece si defileul Racataului (cu valoare mixta) – defileul Racataului se afla pe teritoriul a doua comune: Maguri Racatau si Marisel si a fost pus sub protectie in anul 1994.

Acestor rezervatii naturale li se adauga si rezervatia zoologica “Imparatia lui Zamolxe”, care a luat fiinta in anul 1968, purtand initial denumirea “La Scarita”. Numele actual al rezervatiei provine de la legenda inventata de o profesoara pentru copiii cu care mergea in excursie in acest loc, pentru a-i stimula si a le mari interesul pentru aceasta zona. Denumirea a prins foarte bine in mintea copiilor, astfel ca se pastreaza si in prezent. Rezervatia zoologica se intinde pe o suprafata de 514 ha, cuprinzand numeroase specii de animale, iar in apele Racataului se gaseste pastrav indigen, al carui pescuit este interzis.