Romania La Zi

Klaus Iohannis, declaraţie comună cu preşedinţii Poloniei şi Lituaniei pentru poporul din Belarus: Ne oferim sprijinul pentru reforme politice şi economice

post-img

Preşedinţii României, Poloniei şi Lituaniei au semnat luni o declaraţie comună privind situaţia din Belarus, în care Klaus Iohannis, Andrzej Duda şi Gitanas Nauseda se oferă să pună la dispoziţie autorităţilor de la Minsk know-how pentru iniţierea unor reforme politice şi economice.

Cei trei şefi de stat susţin construirea unui parcurs democratic al Belarusului “printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piaţă şi prin statul de drept”.

“Oferim expertiza noastră şi know-how-ul pentru parcursul de reforme politice şi economice, pentru construirea de instituţii independente şi pentru asigurarea unui mediu unde respectul pentru drepturile omului şi libertatea de expresie sunt o normă fundamentală de neclintit a societăţii”, se mai arată în declaraţia semnată de Iohannis, Duda şi Nauseda, transmisă de Administraţia Prezidenţială către CaleaEuropeană.ro.

Totodată, cei trei lideri est-europeni subliniază că este util ca Uniunea Europeană, ca putere economică globală majoră, să propună un pachet de asistenţă pentru transformarea economică a Belarusului democratic. De altfel, declaraţia celor trei lideri vine la debutul unei săptămâni care se va încheia cu un Consiliu European special, la Bruxelles, consacrat relaţiilor externe ale UE şi îndeosebi situaţiilor din Belarus şi estul Mării Mediterane.

“Pachetul ar trebui să includă, inter alia: facilitarea comerţului cu Uniunea Europeană şi asistenţă pentru negocierile de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului; un regim liberalizat de vize, atunci când vor fi întrunite condiţiile necesare; asistenţă pentru diversificarea sectorului energetic şi pentru securitatea energetică a Belarusului; acces la resursele financiare pentru restructurarea şi lansarea economiei belaruse de tip liberal; prezenţă şi activitate sporite ale Instituţiilor Financiare Internaţionale pentru reformarea economiei belaruse şi pentru sporirea investiţiilor”, propun cei trei preşedinţi.

Adresăm un apel către Comunitatea Internaţională de a se alătura Uniunii Europene şi Statelor sale Membre în demersul de a pregăti o agendă pozitivă pentru Belarus, împreună cu un pachet de sprijin pentru tranziţia politică, economică şi socială a ţării.

Declaraţia comună semnată vine şi în contextul unor eforturi particulare ale celor trei ţări. Lituania i-a oferit azil Svetlanei Tihanovskaia, candidata opoziţiei împotriva lui Aleksandr Lukashenko, şi l-a inclus pe lista naţională pe preşedintele contestat al Belarusului, într-o mişcare coordonată cu Estonia şi Letonia. În ce o priveşte, Polonia insistă pentru adoptarea unor sancţiuni europene şi promite să adopte şi sancţiuni naţionale.

România, prin implicarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a pus la dispoziţie o sumă de 100.000 de euro pentru sprijinirea societăţii civile şi a jurnalismului independent din Belarus, iar ambasadorul României la Minsk s-a numărat printre diplomaţii europeni care au vizitat-o acasă pe Svetlana Aleksievici, laureată a Premiului Nobel, şi figură importantă în mişcarea de opoziţie democratică din Belarus.