Romania La Zi

“O zi istorică pentru Europa”: Consiliul UE a dat aprobarea finală pentru Mecanismul de redresare şi rezilienţă. România va putea accesa 30,44 miliarde de euro

post-img

Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi regulamentul de instituire a instrumentului de recuperare şi rezilienţă, care se află în centrul planului de redresare Next Generation EU, marcând ultima etapă de aprobare după votul dat miercuri de Parlamentul European asupra Mecanismului de redresare şi rezilienţă de 672,5 miliarde de euro şi din care România va avea la dispoziţie 30,44 miliarde de euro.

Instrumentul “va pune la dispoziţie 672,5 miliarde EUR subvenţii şi împrumuturi pentru investiţii publice şi reforme în cele 27 de state membre pentru a le ajuta să abordeze impactul pandemiei COVID-19, pentru a încuraja tranziţiile verzi şi digitale şi pentru a construi societăţi rezistente şi incluzive”, se arată într-un comunicat la Consiliului remis CaleaEuropeană.ro.

Statele membre vor primi sprijin din partea facilităţii pe baza planurilor lor naţionale de redresare şi rezilienţă, care sunt în curs de pregătire, mai indică sursa citată.

Pentru a marca momentul, prim-ministrul Portugaliei, ţara care asigură preşedinţia Consiliului UE, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au susţinut vineri o conferinţă de presă comună pentru a marca “o zi istorică pentru Europa”. Ulterior acestui moment, von der Leyen va avea o întrevedere cu prim-ministrul român Florin Cîţu, aflat în prima sa vizită de lucru la Bruxelles şi care a avut deja întâlniri cu vicepreşedinţii executivi ai Comisiei Europene, cu preşedintele Parlamentului European şi cu preşedintele Consiliului European. În cadrul întâlnirilor avute, Cîţu a prezentat priorităţile României în ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Membrii Parlamentului European au dat undă verde, cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă şi 69 abţineri, acordului negociat în numele legislativului european de doi eurodeputaţi români – Dragoş Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe) şi Siegfried Mureşan (PNL, PPE) şi eurodeputatul spaniol Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

Din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR), România va beneficia de 30,44 miliarde de euro, iar pentru accesarea lor este necesar să prezinte Comisiei Europene un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă până la data de 30 aprilie 2021. Suma menţionată este distribuită astfel: 13,77 miliarde de euro sunt structuraţi sub formă de granturi şi 16,67 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Acordul negociat de Parlamentul European cu preşedinţia germană a Consiliului UE este structurat pe şase domenii de politici europene: Revoluţia Digitală, Tranziţia Verde, Antreprenoriatul şi Competitivitatea, Administraţie Rezilientă, Noua Generaţie (tineri şi copii) şi Coeziune Socială.