Romania La Zi

România, al treilea cel mai mare centru, după SUA şi Israel, al Elbit Systems, compania israeliană care ar putea produce drone pentru Armata României

post-img

Ministrul apărării naţionale al României, Nicolae Ciucă, a vizitat marţi, împreună cu şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, şi cu ambasadorul Israelului în România, David Saranga, una dintre fabricile de la Măgurele ale companiei Elbit Systems, pentru a vedea o expoziţie de produse realizate în România, pentru Armata României. România este al treilea cel mai mare centru al Elbit după Israel şi SUA.

“Ministerul Apărării Naţionale a avut relaţii contractuale directe cu Elbit Systems pentru o serie de proiecte în cadrul programelor de înzestrare ale Armatei României. Firma israeliană este direct implicată în programul de înzestrare a Forţelor Terestre Române cu PIRANHA 5, iar de la Măgurele pleacă turela telecomandată pentru noile transportoare blindate pentru trupe. Am reiterat, că tot ceea ce presupune înzestrarea Armatei României, trebuie să se concretizeze în cooperare industrială şi integrare în industria naţională de apărare. În acest sens, demararea unor programe noi de înzestrare, se va materializa prin creşterea implicării operatorilor economici de stat şi privaţi din ţara noastră în zona furnizării de produse şi servicii pentru Apărare”, a spus ministrul Nicolae Ciucă, potrivit caleaeuropeana.ro.

El a reamintit că bugetul MApN a rămas la două procente din Produsul Intern Brut al României, conform Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare.

"Este al cincilea an în care beneficiem de prevederile acestui acord politic şi menţinem decizia de a aloca cel puţin 20% din bugetul nostru pentru înzestrarea cu echipamente moderne, în producerea cărora să fie implicată cât mai mult industria românească de apărare”, a continuat el.

De cealaltă parte, ambasadorul israelian David Saranga a subliniat că în ultimii 25 ani, Elbit a înfiinţat 4 fabrici în România care angajează 700 de persoane.

“Numai în ultimul an, în plină pandemie, 100 de noi angajaţi s-au alăturat uzinelor Elbit din România, iar numărul este în creştere. România este al treilea cel mai mare centru al Elbit după Israel şi SUA. În uzinele companiei din oraşul Bacău se produc componente utilizate la avioanele F-35, F-16, elicoptere Blackhawk şi multe alt tipuri”, a spus Saranga.

De colaborarea cu compania Elbit Systems se leagă şi posibilitatea unei producţii de drone militare pe teritoriul României.

În luna mai a anului trecut compania israeliană Elbit Systems, Romaero şi Avioane Craiova au semnat un Memorandum de Înţelegere (MOU) pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naţionale din România. România găzduieşte în prezent la Baza Aeriană Câmpia Turzii drone americane MQ-9 Reaper, iar experţii euro-atlantici au argumentat că amplasarea unor astfel de dispozitive în ţara noastră este importantă în perspectiva asigurării securităţii în regiunea Mării Negre.

Elbit Systems este prezentă în România de peste 27 de ani şi este furnizor al MApN în domeniul forţelor aeriene, terestre, navale şi altele.

Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forţele aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Şoim, EW-C130), pentru forţele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forţele navale (Puma-Naval şi simulatoare navale). De altfel, la finele anului trecut, compania a câştigat un contract de 27 de milioane de dolari pentru modernizarea avioanelor IAR-99 ale Forţelor Aeriene Române

Compania a înfiinţat patru unităţi de producţie în România: Elmet Măgurele (producţie şi dezvoltare pentru sisteme terestre), Simultec (simulatoare şi sisteme de antrenament), A/E Electronics (subansamble electronice) şi Elmet (prelucrare avansată de piese) în Bacău.