Romania La Zi

Românii, pe locul 2 în topul cererilor de rezidenţă în Marea Britanie. Procedura face parte din acordul negociat cu Uniunea Europeană

Guvernul britanic a primit peste 750 de mii de cereri de la cetăţeni ai Uniunii Europene care vor să obţină statutul de rezident permanent. Acesta e necesar celor care vor să locuiască şi să muncească în Marea Britanie după Brexit. Între timp, se desfăşoară o competiţie dură pentru poziţia Theresei May, care va părăsi peste câteva zile Downing Street.

Procedura a fost declanşată acum câteva luni şi face parte din Acordul de retragere negociat de britanici cu Uniunea Europeană. Documentul nu a fost aprobat încă de Parlamentul de la Londra.

Polonezii sunt cei mai numeroşi solicitanţi de rezidenţă în Marea Britanie, cu 100.000 de cereri. Ei sunt urmaţi de români, cu 90.000 de cereri, şi de italieni, cu 70.000.

În Regat locuiesc acum peste 3,5 milioane de cetăţeni europeni. Ei sunt obligaţi să obţină statutul de rezident dacă vor să rămână în Marea Britanie după Brexit.

Trebuie să renunţăm definitiv la perspectiva unui Brexit fără accord, a declarat ministrul britanic de Finanţe.

În raportul publicat de guvern se face referire şi la probleme tehnice în procesul de înregistrare, dar şi la dificultăţi întâmpinate de unii europeni în obţinerea statutului de rezident permanent.

Brexitul este blocat acum. Sunt 10 candidaţi înscrişi în cursa pentru şefia conservatorilor britanici şi, implicit, pentru funcţia de premier - miniştri sau foşti miniştri în cabinetul Theresa May.

Premierul britanic va părăsi oficial funcţia pe 7 iunie.