Romania La Zi

SONDAJ. Românii sunt printre cei mai puternici susţinători ai apartenenţei la NATO

post-img

Românii sunt printre cei mai puternici susţinători ai apartenenţei la NATO, conform unui sondaj publicat joi în Raportul anual pe 2019 al Alianţei Nord-Atlantice disponibil pe site-ul său.

În cadrul acestui sondaj comandat de NATO anul trecut, românii au susţinut în proporţie de 85% apartenenţa la organizaţia trans-atlantică, ocupând locul al treilea, scrie Agerpres.

Sondajul a fost realizat de firma de consultanţă independentă Populus pe aproape 29.000 de cetăţeni din toate cele 29 de state aliate şi Macedonia de Nord, fiind cel mai cuprinzător sondaj despre NATO realizat vreodată.

Alianţa transatlantică a comandat acest sondaj pentru a înţelege mai bine cum este văzută organizaţia de către cetăţeni. Rezultatele au fost publicate pentru prima dată în raportul anual al Alianţei pentru 2019 şi evocate de secretarul său general, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă virtuală la Bruxelles.

Sondajul arată că 81% dintre respondenţi consideră că este importantă colaborarea dintre America de Nord şi Europa în ceea ce priveşte siguranţa şi securitatea. România se numără printre ţările cu cel mai ridicat procent (75-95%) de susţinere a importanţei acestei colaborări.

De asemenea, majoritatea cetăţenilor aliaţi sunt de acord cu principiul de bază al apărării colective, la acest capitol România clasându-se pe locul al cincilea, cu 78% din subiecţi declarându-se în favoarea acestui principiu (la egalitate cu cei din Danemarca şi Norvegia) şi 9% împotrivă (6% împotrivă în Danemarca şi 7% în Norvegia).

Cetăţenii din statele membre NATO au fost de acord în proporţie de 76% că alţi aliaţi din cadrul NATO ar trebui să-i apere dacă sunt atacaţi şi 71% au fost de acord că propria lor ţară ar trebui să acţioneze în apărarea altei ţări aliate. Iar 60% consideră că apartenenţa ţării lor la NATO îi face mai puţin susceptibili de a fi atacaţi.

Dacă s-ar organiza un vot, o majoritate clară - 64% - ar vota pentru a rămâne în NATO. Doar 9% ar vota împotrivă.

''Deci, în timp ce rezultatele variază în mod natural în diferite ţări, sprijinul general pentru Alianţa NATO este puternic'', a conchis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.