Romania La Zi

VIDEO. NATO are primele drone de supraveghere de la mare altitudine. România participă la acest program al Alianţei

post-img

Eveniment special la o bază militară din Italia. Au fost recepţionate primele drone NATO de înaltă altitudine. Aparatele fac parte dintr-un program NATO de supraveghere terestră la care participă şi România.



Sunt două aparate fără pilot Global Hawk, produse de americani pentru NATO. Sistemul va avea în total 5 drone şi staţii de comandă şi control terestre.

Alianţa va asigura operarea şi întreţinerea lor în numele statelor membre.

Drona militară costă peste 200 de milioane de dolari. Are o autonomie de 30 de ore şi este operată de la sol de 3 oameni.

Philip Stewart, general de brigadă, comandant al dronei NATO: Drona face o fotografie şi, în câteva secunde, este trimisă unei baze şi procesată acolo de experţi. În câteva minute fotografia analizată este trimisă celor 29 de naţiuni.

Drona NATO este dotată cu radare şi senzori optici care permit monitorizarea ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare.

Spre exemplu, o bicicletă poate fi supravegheată pe timp de noapte, de la zeci de km.

Avionul fără pilot va oferi ţărilor membre un sistem de supraveghere în timp real, cu rază lungă de acţiune. Misiunile nu sunt doar militare.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Aceste drone ne ajută să înţelegem mai bine ce se întâmplă la frontierele noastre. Sprijină misiunile noastre de combatere a terorismului şi reprezintă un instrument valoros în abordarea consecinţelor dezastrelor naturale.

Sistemul va fi folosit pentru a sprijini o serie de misiuni, precum protecţia trupelor terestre şi a civililor, siguranţa maritimă şi asistenţa umanitară.