Descoperire uriaşă în lupta cu HIV: injecţia care se administrează la fiecare două luni
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Descoperire uriaşă în lupta cu HIV: injecţia care se administrează la fiecare două luni

Injectarea oamenilor cu un medicament experimental, la fiecare 2 luni, asigură o protecţie mult mai bună împotriva virusului HIV comparativ cu pastilele zilnice folosite până acum în lupta împotriva SIDA.

Potrivit primelor rezultate făcute publice de Institutele Naţionale de Sănătate din SUA (NIH), medicamentul injectabil Cabotegravir s-a dovedit a fi mai eficient în lupta cu virusul care provoacă SIDA comparativ cu pastilele PrEP, care se administrează zilnic şi au fost considerate revoluţionare în prevenţia infectării cu HIV, potrivit AFP.
 

Testarea Cabotegravir pe oameni a început în urmă cu trei ani în şapte ţări, printre care Statele Unite, Brazilia, Thailanda şi Africa de Sud.

Cine este expus infectării cu HIV

La studiile clinice au participat bărbaţi care au întreţinut raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, precum şi femei transgender, marea majoritate având vârste sub 30 de ani.

Aceste două grupuri sunt cele mai expuse infecţiei cu Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV), care provoacă SIDA. În continuare se află în derulare un alt studiu realizat pe femei.

Până în prezent, singurul medicament aprobat împotriva HIV era un cocktail de substanţe numit PrEP, comercializat sub mai multe denumiri.

Datele Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) arată că persoanele care nu au HIV, dar se află în categoria de risc ca urmare a contactelor sexuale neprotejate, şi care iau acest medicament zilnic pot să prevină infectarea în proporţie de 99%.

Administrarea zilnică a acestei pastile poate fi o corvoadă, astfel că specialiştii s-au concentrat spre găsirea unei metode de prevenţie a HIV mai uşoare.

Rezultatele studiului clinic care a inclus peste 4.500 de oameni au fost date publicităţii săptămâna aceasta. Jumătate dintre participanţi au fost injectaţi cu Cabotegravir şi au luat pastile placebo de PrEP, în timp ce cealaltă jumătate a primit o injecţie placebo şi comprimate reale PrEP.

Injecţia Cabotegravir, cu 69% mai eficientă în prevenţia HIV

În acest interval de studiu de trei ani, 50 dintre participanţi au fost totuşi infectaţi cu HIV, însă numai 12 din grupul cu Cabotegravir, în timp ce restul de 38 au provenit din grupul PrEP.

Acest lucru arată că injecţia efectuată la două luni a fost mai eficientă decât pastilele zilnice într-o proporţie de 69%. Pastilele de pervenţie sunt extrem de folosite. În SUA, cel puţin 200.000 de persoane din categoriile de risc le iau zilnic.

După obţinerea rezultatelor încurajatoare, cercetătorii au încheiat prematur testarea de tip „dublu-orb”, astfel ca toţi voluntarii să primească injecţia Cabotegravir care s-a dovedit mult mai eficientă.

Similare
RECOMANDĂRI