Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O femeie din R. Moldova a vizitat peste 40 de ţări într-un singur an: Din Japonia până în Canada, din Australia până în Ecuador

Dacă vrei cu adevărat, viaţa poate fi o aventură frumoasă. O femeie originară din Republica Moldova a colindat prin lumea largă şi a reuşit într-un an să viziteze peste 40 de ţări. A vrut neapărat să cunoască viaţa şi cultura din Japonia până în Canada sau din Australia până în Ecuador. Înconjurul lumii a costat-o doar 18 mii de euro iar acum moldoveanca vrea să devină ghid de călătorii.

Natalia Cioban este logopedă şi s-a stabilit în urmă cu 20 de ani la Paris. Şi-a vândut o parte din bunuri şi cu banii strânşi a plecat în jurul lumii. Şi-a pus rucsacul în spate, cardul şi ceva bani în buzunar, şi bineinteles telefonul. Marea aventură a pornit din Argentina, pentru că acolo a găsit cel mai ieftin bilet. Drumul a dus-o apoi spre Chile, Bolivia, Peru, Columbia şi Ecuador.

NATALIA CIOBANU, turist: „În prima lună în America de Sud am călătorit cu un jurnalist din Polonia, aveam acelaşi ritm. Nu prea am dormit nopţile, la început cu adrenalină, după am început să mă adaptez la fiecare ţară unde am fost. Îmi place să combin peisaje ale naturii frumoase dar în acelaşi timp şi muzee, templuri”.

După trei luni, Natalia a decis să schimbe continentul. Următoarele cinci luni le-a petrecut în Asia. Prima destinaţie a fost Japonia, unde a şi reuşit să cunoască câţiva basarabeni ce au primit-o în casă.

„Asia pentru mine a fost continentul unde se mănâncă foarte bine şi ieftin dacă să excludem Japonia şi Corea de sud. Eu m-am îndrăgostit de bucătăria coreiană. Acolo este combinaţie de legume marinate, murate, carnea foarte gustoasă”.

Curajoasă a fost şi atunci când a mâncat carne de şarpe sau larve. 

„Am mâncat octopus vii. Am baut lapte de iapă, de cămilă, este tot aşa autentic pentru Mongolia. Am mâncat salivă din cuib de rândunică”.

Şi Mongolia a cucerit-o pe Natalia Ciobanu. Femeia s-a autoinvitat chiar şi la o nuntă, pentru a cunoaşte tradiţiile locale.


„Nu au acea tradiţie ca să stea până dimineaţă, dar până la 1-2 şi ne-am dus la un karaoke bar şi toţi cântă, se veselesc”.

În fiecare lună, a cheltuit până la două mii de euro. Cel mai mult a dat pe biletele de avion. Cazarea în hosteluri a fost între 7 şi 30 de euro pe zi.

„Cel mai scump este în Japonia, Corea de Sud, Australia, Noua Zeelandă. Şi noua Caledonie e foarte scump, acolo un hostel mai ieftin de 30 de euro nu era. Şi în Polinezia Franceză, Bora Bora e foarte scump”.

Fiecare călătorie cu gust are şi o lecţie.

„Ceea ce m-a învăţat călătoria - căldura umană, cum să fii bun şi încerc şi eu să fiu mai bună. Călătoriile vin ca un drog, sunt dependentă de asta că îmi dă energie bună. Acum am o agendă, pur şi simplu aş putea să fac înconjurul lumii după numerele de telefoane şi oamenii care i-am întîlnit.

După ce va petrece două zile la Edineţ, la bunica sa, Natalia planifică să meargă în Africa. Pentru noua ei vacanţă, femeia şi-a mai luat un an liber de la serviciu unde lucrează ca logoped. Visul ei este să devină ghid pentru turişti.
Similare
RECOMANDĂRI