SCI-TECH

O folie extrem de subţire ar putea să transforme ochelarii obişnuiţi în ochelari cu vedere nocturnă

post-img

O folie metalică transparentă care permite utilizatorului să vadă în întuneric ar putea, într-o bună zi, să transforme ochelarii obişnuiţi în ochelari cu vedere nocturnă.

Folia extrem de subţire, produsă dintr-un semiconductor numit gallium arsenide, ar putea fi folosită pentru a dezvolta senzori flexibili şi compacţi cu infraroşu, au spus oamenii de ştiinţă.

Deşi invenţia este încă o dovadă-de-concept („proof of concept”), cercetătorii cred că ar putea ajunge în cele din urmă un înlocuitor pentru ochelarii cu vedere nocturnă voluminoşi, care sunt folosiţi de forţele armate, poliţie şi în scopuri de securitate.

Folia a fost dezvoltată de o echipă de cercetători australieni şi europeni, detaliile fiind publicate în jurnalul Advanced Photonics. Folia funcţionează prin convertirea luminii infraroşii, care în mod normal este invizibilă pentru oameni, în lumină vizibilă pentru ochiul uman.

Autorul principal al studiului, dr. Rocio Camacho Morales de la Universitatea Australiană Naţională, a spus că materialul este de sute de ori mai subţire decât un fir de păr uman.

Cum funcţionează folia dezvoltată de cercetătorii australieni şi europeni?

Gallium arsenide este aranjat în structură cristalină cu o grosime de doar câteva sute de nanometri, ceea ce permite luminii vizibile să treacă prin material. Folia are anumite similarităţi cu ochelarii pentru vedere nocturnă.

„Ochelarii cu vedere nocturnă funcţionează pentru că detectează lumina infraroşie. Această lumină infraroşie este convertită în electroni şi afişată digital. În cazul de faţă, noi nu facem asta”, a explicat Camacho Morales.

În schimb, folia, care nu necesită nicio sursă de energie, schimbă energia fotonilor din lumina care trece prin material, acţiunea fiind cunoscută drept „proces optic nonliniar”.

Un posibil avantaj al foliei faţă de tehnologiile existente este greutatea. Ochelarii greoi pentru vedere nocturnă au fost asociaţi în trecut cu dureri ale gâtului în cazul piloţilor din forţele aeriene.

Un semiconductor comun, folosit de zeci de ani la tranzistoare şi celule solare

Fotonii din lumina infraroşie au energie foarte scăzută, ceea ce înseamnă că dispozitivele electronice pentru vedere nocturnă pot fi afectate de fluctuaţiile întâmplătoare ale semnalului. Pentru a reduce aceste fluctuaţii, multe dispozitive folosesc sisteme de răcire, uneori necesitând temperaturi criogenice. Avantajul nanofoliei este faptul că materialul funcţionează la temperatura camerei, potrivit The Guardian.

Dacă o persoană ar purta ochelarii cu această folie în timpul zilei, aceasta ar putea să vadă tot ce este în mod normal vizibil ochiului uman. „În plus, ai putea să vezi şi informaţia infraroşie”, a adăugat Camacho Morales.

Gallium arsenide este un semiconductor comun, fiind folosit de zeci de ani la tranzistoare şi celule solare (sau fotovoltaice).