O nouă baterie cu litiu are un timp de încărcare mai scurt şi un risc mai redus de explozie
Sursa foto:descopera.ro Vizualizari:

O nouă baterie cu litiu are un timp de încărcare mai scurt şi un risc mai redus de explozie

Bateriile pentru telefoanele mobile se încălzesc şi uneori chiar izbucnesc în flăcări. În majoritatea cazurilor, vinovatul pentru astfel de incidente este chiar bateria cu litiu. În ciuda faptului că oferă curenţi electrici de lungă durată care pot alimenta dispozitivele pentru perioade lungi de timp, bateriile cu litiu se pot scurtcircuita în interior, astfel că dispozitivele se pot înfierbânta.

Oamenii de ştiinţă de la Texas A&M University au inventat o nouă tehnologie care poate preveni bateriile cu litiu să se încălzească şi să cedeze. Conceptul lor de nanotub de carbon (NTC) pentru placa conductoare a bateriei, numită anod, permite stocarea în siguranţă a unei cantităţi mari de ioni de litiu, astfel reducând riscul de explozie.
 

Mai mult, cercetătorii au spus că noua arhitectură pentru anod va ajuta bateriile cu litiu să fie încărcate mai repede decât bateriile comerciale disponibile momentan.

Următoarea generaţie de anozi pentru bateriile cu litiu

„Am conceput următoarea generaţie de anozi pentru bateriile cu litiu care sunt eficienţi în producerea de curenţi mari şi susţinuţi necesari pentru a încărca repede dispozitive”, a spus Juran Noh, absolvent în Ştiinţa materialelor. „De asemenea, această nouă arhitectură previne acumularea de litiu în exteriorul anodului, ceea ce de-a lungul timpului poate cauza contact nedorit între conţinutul celor două compartimente ale bateriilor. Asta este o cauză majoră pentru exploziile dispozitivelor”, a mai adăugat Noh.

Atunci când bateriile cu litiu sunt folosite, particulele încărcate se mişcă între cele două compartimente ale bateriilor. Electronii de la atomii de litiu se mişcă dintr-o parte a bateriei în alta. Pe de altă parte, ionii de litiu se deplasează în aceeaşi direcţie. Atunci când încărcăm bateria, ionii de litiu şi electronii se întorc la compartimentele lor originale.

Similare
RECOMANDĂRI