SCI-TECH

Planeta pitică Ceres, din centura de asteroizi, este o lume oceanică

post-img

Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, este o „lume oceanică” cu un mare rezervor de apă sărată sub suprafaţa sa, au anunţat oamenii de ştiinţă ale căror descoperiri creează speranţe că planeta pitică ar putea fi un posibil avanpost pentru viaţă.

O echipă de cercetători a găsit dovezi ale unui „rezervor extins” de apă sărată sub suprafaţa craterului Occator, vechi de 20 de milioane de ani, aflat pe Ceres. Descoperirea a fost făcută pornind de la o serie de imagini HD înregistrate de nava spaţială Dawn a NASA.
 

Ceres este singura planetă pitică din interiorul Sistemului Solar. Măsoară numai 950 de kilometri şi orbitează Soarele în 1.682 de zile terestre (4,6 ani). Are o atmosferă foarte subţire de vapori de apă de la vulcanii de gheaţă.

Rezervorul recent descoperit este aproape de dimensiunea Marelui Lac Sărat din Utah (SUA) şi se crede că este plin cu apă extrem de sărată, ceea ce a împiedicat îngheţarea ei.

Sonda spaţială Dawn a NASA, lansată în 2007, a înregistrat imaginile de la o distanţă de numai 35 de km, în 2018, în timpul celei de-a doua apropieri de Ceres. Nava Dawn a studiat o serie de obiecte din centura de asteroizi, printre care Vesta şi Ceres (două dintre cele mai mari corpuri de acolo), dar în prezent nu mai funcţionează după ce a rămas fără combustibil.

Pe Ceres a fost detectat un material regăsit până acum doar pe Terra

Echipa care a monitorizat sonda a analizat în infraroşu imaginile de pe Ceres şi a găsit dovezi de hidrotalcit, un material care se regăseşte în mod frecvent în gheaţa marină de pe Pământ, dar care nu a mai fost observat, până acum, pe nicio altă planetă.

Oamenii de ştiinţă cred că acest rezervor s-a format în craterul Occator după ce o altă rocă spaţială a căzut acolo în urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că, după acest impact, suprafaţa craterului a îngheţat, formând dedesubt un mare rezervor de apă topită.