SCI-TECH

Studiu: Optimiştii trăiesc mai mult decât pesimiştii

Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că optimiştii trăiesc mai mult decât pesimiştii. Explicaţia este că persoanele optimiste îşi controlează mai bine şi emoţiile şi trec mai uşor peste momentele stresante.

Oamenii pozitivi, încrezători în viitor şi cei care, prin firea lor, reuşesc să respingă energiile negative provocate de o situaţie stresantă pot ajunge la cel puţin 85 de ani.

Contează mult firea omului, moştenirea genetică, dar şi mediul şi atmosfera din casă, încă din copilărie.

Aşadar chiar şi cei care nu sunt optimişti din fire, sau care în copilărie nu au crescut într-o atmosferă pozitivă, pot învăţa optimismul la vârsta adultă.

Cheia este să nu ne lăsăm copleşiţi de problemele vieţii şi să privim cu detaşare situaţiile stresante.

Studiul american a fost realizat, timp de 30 de ani, pe un grup de 70 de mii de femei şi 1400 de bărbaţi.

Optimiştii ajung la longevitate excepţională - stabilită ştiinţific la 85 de ani sau mai mult - pentru că prin atitudinea pozitivă faţa de viaţa se îmbolnăvesc mai greu, în timp ce pesimiştii fac adesea depresii, iar stările psihice afectează funcţionarea întregului organism.

Cercetătorii americani spun însă şi că longevitatea ţine şi de o stare financiară bună, de acces la hrana de calitate, şi nu în ultimul rând de prieteni. Oamenii care trăiesc mult au prieteni şi o viata sociala activă.