SCI-TECH

Un implant cerebral a tratat cu succes depresia severă în timpul unor cercetări revoluţionare

post-img

Cercetătorii ar fi descoperit un truc pentru folosirea eficientă a stimulării cerebrale astfel încât să trateze depresie, iar descoperirea depinde de starea pacientului.

Medicii încearcă de foarte mulţi ani să folosească şocurile electrice pentru a trata depresia clinică, iar în timp ce mulţi experţi sunt de acord că această metodă este promiţătoare, cercetările au oferit rezultate contradictorii şi limitate. Acum, un studiu al Universităţii din California, San Francisco (UCSF), din SUA, publicat în jurnalul Nature Medicine arată că stimularea electrică poate avea un efect antidepresiv profund, atât timp cât şocurile electrice sunt adaptate cu atenţie pentru simptomele şi sterile specifice ale unui pacient individual.
 

Depresia clinică este o boală gravă, fiind declanşată cel mai probabil de un dezechilibru chimic la nivel cerebral, neavând legătură cu sentimentul de demoralizarea care poate apărea în urma unui eveniment negativ. Depresia clinică apare spontan, iar în cele mai fericite cazuri poate dispărea de la sine prin autoreglarea funcţionării creierului. Totuşi, majoritatea oamenilor care suferă de depresie clinică necesită intervenţie şi tratament specializat de lungă durată.

„Nu am mai râs de aproape cinci ani, însă brusc am simţit fericire”

„Am încercat absolut totul, iar în primele zile eram puţin îngrijorată că nu va funcţiona. Însă, atunci când au găsit locul potrivit, a fost ca şi cum m-a lovit cineva în stomac şi am simţit nevoia involuntară să râd. Nu am mai râs de aproape cinci ani, însă brusc am simţit o fericire reală, iar lumea s-a transformat din nuanţe de gri în zâmbete”, a explicat un voluntar al studiului, o femeie în vârstă de 36 de ani care suferă de depresie severă.

În timpul cercetărilor, medicii au identificat trei regiuni ale creierului care pot fi curentate pentru a atenua depresia, însă au descoperit că metoda a funcţionat doar când pacientul avea o anumită stare mintală. În caz contrar, neurostimularea avea efectul opus. În urma tratamentului care a durat 10 zile, pacientul nu a mai fost afectat de depresie timp de şase săptămâni.

Momentan, pacientul primeşte stimulare similară prin intermediul unui implant cerebral care trimite şocuri imperceptibile atunci când este necesar, iar femeia a spus că este capabilă să se bucure de viaţă pentru prima oară în foarte mulţi ani.

„Studiul nostru va fi revoluţionar”

„Sperăm că neuromodularea uşoară oferită pe parcursul fiecărei zile va putea preveni episoadele depresive de lungă durată”, a spus Katherine Scangos, psihiatru la UCSF şi unul dintre autorii studiului, potrivit Futurism.

Studiul a implicat doar un participant, însă oamenii de la ştiinţă de la UCSF folosesc cercetările drept model pentru un viitor studiu clinic ce va implica mai mulţi voluntari, fiecare dintre aceştia primind neurostimulare personalizată.

„Studiul nostru va fi revoluţionar, având în vedere că fiecare persoană va primi tratament diferit şi personalizat. De asemenea, vom oferi tratament doar atunci când semnăturile cerebrale ale unui creier depresiv indică faptul că tratamentul este necesar”, a explicat Andrew Krystal, autor senior al studiului şi psihiatru la UCSF.